U galeriji “Garbas” otvorena je izložba Kra(l)j zabave, nastala u sklopu obilježavanja Dana europske baštine. Izložba u organizaciji Konzervatorskog ureda u Rijeci posvećena je povijesti Teatra Fenice, jedinog realiziranog secesijskog kazališta na hrvatskom tlu, koje je od prvog dana bilo popularno mjesto kulture i zabave uz koje su bile vezane brojne generacije Riječana.

Teatro Fenice izgrađen je 1914. na mjestu nekadašnjeg otvorenog kazališta, prema idejnom projektu Eugenija Caligeia koji je djelomično izmijenio Theodor Träxler.

„Fokus ovogodišnjih Dana europske baštine, manifestacije koje se odvijaju u svim europskim zemljama, jest na temi ‘Umjetnost i zabava’. Konzervatorski odjel Rijeka odabrao je temu Teatra Fenice kao ustanovu koja je gotovo cijelo stoljeće bila prisutna u životima Riječana i obilježavala kulturu ovoga grada, a danas je ona potpuno zapuštena te se zapravo ne zna koja je njezina budućnost. Cilj ove izložbe je na neki način pokazati koje su vrijednosti Teatra Fenice i što bi on mogao predstavljati u budućnosti“, kazala je dr.sc. Biserka Dumbović Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Bilušić je dodala kako su riječki konzervatori, zahvaljujući doc.prof. Nani Palinić, Državnom arhivu u Rijeci, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Muzeju grada Rijeke koji su ustupili dijelove svojih zbirki, povijest Teatra Fenice nastojali prikazati kroz konzervatorski način gledišta. Na izložbi su prezentirani arhitektonski nacrti zgrade, povijesne fotografije tehničke opreme i događaja, filmski posteri, ali i stari filmski projektor.

„U naslijeđe smo dobili zgradu čija je namjena u spajanju različitih kulturnih sadržaja. Moja generacija pamti zgradu kao kino Partizan, kao Teatro Fenice i kao Operu u suterenu gdje su bile zabave i koncerti. Razlog postojanja ovakve impresivne građevine za kulturu je zabava. Godine 1914. bio je skromnih mogućnosti, ali je zadovoljavao ukuse široke publike, od predstave s dresiranim konjima do prvih kino projekcija u Rijeci“, kazala je konzervatorica Dolores Oštrić, suautorica izložbe s Damirom Krizmanićem i Ivanom Brautom, dodavši:

“Što ustvari zabava predstavljala, mogla sam tek saznati tek kada sam se konzultirala s Nanom Palinić, bez čijeg višegodišnjeg rada ne bi mogli prezentirati Teatro Fenice i s mag. Velidom Đekićem koji je napisao ‘Red! River! Rock!’ u kojem sam uvidjela da se tijekom 50-ih, 60-ih godina u tadašnjem kinu Partizan odvijala jazz rock scena.”

Izložba se u galeriji “Garbas”, Užarska 26, može pogledati do 25. listopada, radnim danom od 11 do 17 sati.