S fokusom na temu šećera i povijesnu ulogu tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini, sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 31. ožujka do 2. travnja u prostorima Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući kroz izložbu i konferenciju međunarodne umjetnike i izlagače.

Od imperijalizma do globalizacije

Šećer se kao zaslađivač u Europi pojavio u vrijeme križarskih ratova, postavši luksuznom robom koja je imala važno mjesto u procesima imperijalizma, kolonijalizma, kapitalizma i globalizacije. Austro-Ugarska je u Rijeci polovicom 18. stoljeća otvorila svoju prvu rafineriju šećera, koja je imala monopol na tržištu carstva. Time je taj mali periferni grad zakoračio u globalne tokove kapitala, ali i mračne procese tadašnje industrijske proizvodnje, poput prisilnog rada i robovlasništva. Prije dvjestotinjak godina, šećerna repa uzgojena u Europi postala je ozbiljan konkurent šećernoj trsci iz tropskih zemalja, što je utjecalo na procvat europske industrije i potrošnje šećera. Današnja se proizvodnja šećera ponovno iz Europe vraća u zemlje poput Brazila i Indije, gdje je radna snaga jeftinija, dok se rad u proizvodnji i dalje odvija u teškim uvjetima. Vodeći proizvođači šećera su međunarodne kompanije koje dominiraju tržištem, dok se brojne lokalne tvornice šećera postupno zatvaraju, što nije zaobišlo ni prostor Hrvatske.

Motivi ropstva i kolonijalizma i na slikama za riječku šećeranu

U sklopu programa manifestacije, kolektivna izložba Šećer s istoka mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa, otvorit će se u Galeriji Filodrammatica u četvrtak, 31. ožujka u 18 sati. Kao kaleidoskopsko putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera, izložba za polazišnu točku uzima karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari, na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast. Pored spomenutih, na izložbi radove predstavljaju Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon, te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu, a koje danas čine dio postava Muzeja grada Rijeke. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Sagledavajući kroz prizmu šećera povijest brojnih društvenih fenomena i prevrata, otvorenje izložbe pratit će dvodnevna hibridna konferencija Šećer posvuda, koja će se, osim u velikoj dvorani Filodrammatice, moći uživo pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala Drugog mora.

Dva dana tematskih panela

U petak, 1. travnja, na rasporedu su tematski paneli pod nazivom Mapiranje (u 17 sati) i Dekolonizacija periferija (u 19 sati), u okviru kojih će izlaganja održati professor emeritus sociologije Dale W. Tomich (Sveučilište Binghamton, New York), umjetnik i kustos Ferenc Gróf, povjesničarka i kulturologinja Catherine Baker (Sveučilište Hull, UK), Anton Lederer i Margarethe Makovec, osnivači i voditelji centra za suvremenu umjetnost < rotor > iz Graza, te umjetnička skupina Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), koja je osmislila program konferencije. Drugog dana, u subotu 2. travnja s početkom u 11 sati, na panelu pod nazivom Rad šećera prezentacije će održati britanski slobodni arhivar Kolya Abramsky, argentinska umjetnica Graciela Carnevale (nekadašnja članica umjetničke skupine Grupo de Arte de Vanguardia de Rosario) i slovačka umjetnica i kustosica Ilona Németh, pokretačica projekta Eastern Sugar koji se bavi istraživanjem povijesti i postupnim nestajanjem slovačke industrije šećera. Konferencija će biti na engleskom jeziku, a dio govornika svoja će izlaganja održati putem videolinka. Ulaz je slobodan.

Program manifestacije podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Odjel za kulturu Grada Rijeke. Više o sudionicima programa, izloženim radovima i sadržaju konferencije saznajte na internetskoj stranici Drugog mora, koje je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

MOJE, TVOJE, NAŠE: ŠEĆER POSVUDA

Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

  • izložba Šećer s istoka
    31. 3. – 29. 4. 2022.

– kustos: Ferenc Gróf

– izlažu: Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Ferenc Gróf, Fokus Grupa, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh, Anna Ponchon

– radno vrijeme galerije: pon-sub od 16 do 20 sati 

  • hibridna konferencija Šećer posvuda
    1. – 2. 4. 2022.

petak, 1. 4. 2022.

17:00 – PANEL 1: Mapiranje (sudjeluju: Dale W. Tomich, Ferenc Gróf)

19:00 – PANEL 2: Dekolonizacija periferija (sudjeluju: Catherine Baker, Anton Lederer & Margarethe Markovec, Fokus Grupa)

subota, 2. 4. 2022.

11:00 – PANEL 3: Rad šećera (sudjeluju: Kolya Abramsky, Graciela Carnevale, Ilona Nemeth)

Više o izloženim radovima i autorima na izložbi, kao i sažetke izlaganja te biografije svih sudionika konferencije dostupno je na webu udruge Drugo more.

(Foto: Fokus Grupa – Vedute iz palače Tršćansko-riječke privilegirane kompanije)