Foto: Željko Grgić / CROPIX Foto: Željko Grgić / CROPIX

Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika strukovnih udruga
Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu Stari Puntijar
koji je jedan od kandidata za dobivanje oznake/brenda “Hrvatska autohtona
kuhinja”.

Istaknuvši da se taj projekt i sam pravilnik u Ministarstvu turizma razvijao
više od godinu dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar Bajs je
kazao da restorani koji žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti
zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo će potom izaći na teren te
provjeriti zadovoljava li restoran ili drugi ugostiteljski objekt uvjete za tom
oznakom.

Pritom se može certificirati cijeli objekt ili samo dio jela koji su na
njegovom meniju, s obzirom da pravilnik sadržava i popis od oko 500 autohtonih
jela u Hrvatskoj. Ta popis uz ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva
(artičoke u ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe i
variva (gulaš s keljom, štrukli od sira, ragu od puževa, lički lonac), glavna
jela i priloge (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir), te
salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba, medenjaci,
međimurska gibanica).

Ministar je naglasio da će svaki objekt dobiti navedenu oznaku ako ispunjava
uvjete, ali i da će se kontrolirati kvaliteta i sadržaj ponude i nakon dobivanja
oznake. To je ujedno i prvi put da Hrvatska brendira svoju kuhinju, što su već
napravile brojne druge turističke zemlje te se u idućim godinama očekuje da će
se taj projekt još više proširiti.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kazao je da je to
izuzetno važno za turizam i ugostiteljstvo te da će svi restorani koji su i do
sada nudili kvalitetnu autohtonu gastronomsku ponudu dobiti još jednu dodatnu
potvrdu te kvalitete.

I on kao i vlasnik restorana Zlatko Puntijar smatra da hrvatska gastronomija
zavrjeđuje mjesto među svim važnijim svjetskim kuhinjama. Puntijar je i dodao da
“od kulture stola kreće kultura naroda, a da su nam naši preci toliko toga u
gastronomiji ostavili u naslijeđe da s ponosom to trebamo pokazivati svima”.

Vlasta Klarić iz HGK također je pozdravila taj projekt i donošenje tog
pravilnika jer je to “konačno osmišljen projekt koji osvještava postojanje
hrvatske autohtone kuhinje”.

Kalendar događanja

Izložba
  • 09.04. – 27.04.
  • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
  • 20.04.
  • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
  • 19.04. – 20.04.
  • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
  • 23.04.
  • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
  • 25.04.
  • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
  • 26.04.
  • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije