Nakon što su u prošlogodišnjem izdanju programa „Vozim ti priču“ glavnu ulogu imali riječki taksisti i pisci, riječki umjetnici ove su godine o temama koje život znače ove godine se pet riječkih umjetnica i umjetnika pričali su sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i privatnog sanitetskog prijevoza.

Vozeći se kopnenim, željezničkim i morskim putem, prateći vizuru grada i njegove okolice, umjetnici su sa svojim vozačima razmjenjivali, često i humoristična, iskustva rada i vlastitih zanimanja.

Priče autorski potpisuju Maša Drndić i Igor Paulić, a glazbu je producirala Ana Antonova.

Svakog tjedna bit će objavljena po jedna nova priča na Rijeka2020 Youtube kanalu Rijeke 2020 i društvenim mrežama. Prva je objavljena priča Nike Rukavine, koja je zbog mamurluka završila u privatnom sanitetskom prijevozu.

Priče su nastale u koprodukciji programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 i Festivala europske kratke priče. 19. Festival europske kratke priče održat će se u listopadu ove godine, u okviru programa Rijeke 2020 – EPK, a tada će priče iz “Vozim ti priču” i njihovi sudionici biti predstavljeni publici, u posebnom, za Festival prilagođenom formatu.

U pričama sudjeluju:

Vozim ti priču s Nikom Rukavinom

Umjetnica Nika Rukavina zbog mamurluka je završila u privatnom sanitetskom prijevozu, vitalne parametre joj je izmjerio medicinski tehničar Thierry Raphael Santos Račan, a do KBC-a ih je vozio David Dabović. U video priči saznajte zašto se Nika bavi performansom i multimedijalnom umjetnošću i što Raphael misli o statusu zdravstvenih radnika u Hrvatskoj.

Vozim ti priču s Kristinom Posilović

Pjesnikinja Kristina Posilović krenula je u noćnu vožnju s Pericom Brankovićem, koji već 20 godina vozi kamion Čistoće. Saznajte koliko kanti smeća ‘stane’ u jednu radnu smjenu i jesu li riječke ulice praznije nego prije.

Vozim ti priču s Ivanom Miškovićem

Strip autor i karikaturist Ivan Mišković, vozio se s vozačem Autotroleja Robertom Puljićem, i pričao o lošim poslovima, imanju poziva te dobroj stvarnosti koja nikoga ne zanima. Mi smo kao glavnu pouku ove priče zapamtili: “Kad osjetiš nervozu u želucu i da nešto moraš napravit – napravi to.”

Vozim ti priču sa Zoranom Štajdoharom – Zoffom

Glazbenik Zoran Štajdohar – Zoff zaplovio je s Jadrolinijinim zapovjednikom Sinišom Reljcem koji ‘naviga’ od 1982., put Cresa, a putem ispitao sve o piratima, preko-oceanskim plovidbama i nestanku godišnjih doba.

Vozim ti priču s Vladimirom Tomićem Moskom

Grafiter i umjetnik Vladimir Tomić Mosk vozio se s kondukterkom HŽ Putničkog prijevoza Daliborkom Ćelam u pravcu Matulja, te razgovarao o počecima grafita na vagonima newyorških vlakova, starinskoj romantici vlakova i kolektivnoj maštariji putovanja od Moskve do Vladivostoka.

Program Vozim ti priču započeo je prošle godine u koprodukciji programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 18. Festivala europske kratke priče i Centra za kreativno pisanje. Petero riječkih taksista (četvero iz Cammea i jedan iz Royal taxija) tada se vozilo s petero riječkih pisaca (Željka Horvat Čeč, Davor Mandić, Dunja Matić, Tea Tulić, Milan Zagorac), a parhivu njihovih vožnji možete pogledati putem YouTube kanala Rijeke 2020.