U sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 4. ožujka u 20 sati, u Art-kino stiže futuristički proširenofilmski triptih Sonvoyce on Source: Colonello Futurista u režiji Vladislava Kneževića i u izvedbi Tanje Vrvilo, Damira Bartola Indoša i Mirka Soldana. Pedesetominutna izvedba uživo intermedijski je triptih – glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija u jednom. Posvećen je futurizmu, radikalnom pokretu iz razdoblja rane avangarde i kontroverznim idejama umjetnika krajnje nekonvencionalnih nastojanja i stavova.

Ožujak je već tradicionalno u Art-kinu rezerviran za Ženijalne dane – zajednički program Kino mreže koji povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na velika platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu. Ovogodišnji program od 6. do 8. ožujka donosi dokumentarni film Usidjelice o Kineskinjama koje su, ne udavši se na vrijeme, izložene velikom pritisku i stigmatizaciji okoline.

Slijedi američka Djevojka koja obećava, crnohumorni triler Emerald Fennell, priča o osveti naoko obične Cassie (Carey Mulligan) čiji je život obilježio traumatičan događaj iz mladosti. Ženijalne dane u Art-kinu zaključuje poljski hit Influencerica Magnusa von Horna. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture.

Poljski hit Influencerica Magnusa von Horna

U Art-kino dolazi i poljski hit “Influencerica” Magnusa von Horna / Foto: press, Art-kino

Uz prošireno kino s početka mjeseca, filmski obzori u Art-kinu tijekom ožujka dosižu sve do daleke Indije. Ciklus indijskog filma, organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Indije, održava se u Art-kinu od 11. do 14. ožujka, uz četiri nagrađivana indijska naslova snimljena u proteklom desetljeću. Ciklus svečano otvara napeti triler Sujoya Ghosha Priča u četvrtak, 11. ožujka u 19 sati. Od kritike hvaljena i višestruko nagrađivana Priča prati trudnicu u neizvjesnoj i uzbudljivoj potrazi za nestalim suprugom u bespućima prenapučene Kolkate. Petak, 12. ožujka u 17 sati na program donosi Piku, toplu i nagrađivanu komičnu dramu Shoojita Sircara, koja podjednako mami osmijeh i suze na lice, o neobičnom odnosu kćeri i oca čije ekscentrično ponašanje dovodi sve do ruba.

Don’ Forget To Breathe / Ne pozabi dihat

Don’ Forget To Breathe / Ne pozabi dihat

Slijedi Manjhi: Čovjek planina, na programu 13. ožujka u 17:15 sati, inspirativna biografska drama o životu Dashratha Manjhija, siromašnog radnika koji je kroz neprohodno brdo iskopao put širine 9,1 i dužine 110 metara, koristeći isključivo čekić i dlijeto. Ciklus indijskog filma 14. ožujka u 17:15 sati zatvara Šampion Amola Gupte, prozvan neobičnom sagom o običnim životima, dirljiva priča o talentiranom dječaku, njegovom treneru i zajedničkim naporima da osvoje prvenstvo u rolanju.

Prošlo je 30 godina otkako su Geena Davis i Susan Sarandon prašile pustinjom u uzbudljivom filmu ceste Thelma i Louise Ridleyja Scotta, a tim povodom legendarne žene za volanom u ožujku stižu u program Kultno kino, u trostrukom terminu: 18., 21. i 22. ožujka. Ovaj filmski presedan u portretiranju kompleksnih, nestereotipnih ženskih uloga – razbojnica – napravio je pravu feminističku stranputicu u produkciji visokobudžetnih holivudskih filmova, osvojivši Oscara za najbolji scenarij (uz sveukupno šest nominacija, uključujući dvije za najbolje glumice).

Thelma iLouise

Thelma i Louise

Od prvog u mjesecu na programu Art-kina nalazi se domaći animirani kandidat za Oscara Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića. Na program 5. ožujka stiže i novi film nagrađivanog Kevina Macdonalda Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama, pravosudna drama o zloglasnom američkom zarobljeničkom kampu Guantánamo s Jodie Foster, Benedictom Cumberbatchom i Taharom Rahimom u glavnim ulogama.

Od 12. ožujka na repertoaru se nalazi i višestruko nagrađivani Minari, imigrantska priča s autobiografskim elementima iz djetinjstva redatelja Leea Isaaca Chunga koja prati mladu koreansko-američku obitelj Yi na svom putu iz Kalifornije u središnju Ameriku.

MINARI / Credit: Josh Ethan Johnson

MINARI / Credit: Josh Ethan Johnson

Tu je i Još jedna runda (od 19. ožujka) danskog dogmaša Thomasa Vinterberga u kojem je autor ponovio uspješnu suradnju s glumcem Madsom Mikkelsenom, zatim Ne zaboravi disati (od 23. ožujka), slovensko-talijansko-hrvatska koprodukcija slovensko-talijanskog redatelja Martina Turka te Komarac (od 28. ožujka), ratom pogonjena priča portugalskog redatelja Joãa Nuna Pinta.

Obiteljski program Art-kina tijekom vikenda u ožujku donosi dvije nove animirane avanture – Disneyjevu Rayu i posljednjeg zmaja (od 13. ožujka) te Croods 2: Novo doba (od 28. ožujka), uz reprize hitova Tvornica snova (od 6. ožujka) i Duša (20. ožujka).

Ulaznice

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/