Propitujući distance, publika je bila ohrabrena da se trima izvođačima i jednom glazbeniku ili približi ili ostane podalje, ali ako su željeli pogledati čitav komad, morali su se sa njima kretati po prostoru.

Ovo ljeto, Hrvatski kulturni dom na Sušaku izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i u sklopu programa Port of Dance na tri riječke lokacije donosi selekciju od pet predstava Spring Forward festivala suvremenog plesa.

Port of Dance: Trio Máté Mészáros nastupio u Rijeci

„Mechanics of Distance“ Máté Mészárosa, bavi se pitanjem koliko ples može istraživati prostor

Mechanics of Distance“ Máté Mészárosa, bavi se pitanjem koliko ples može istraživati prostor. Kako se navodi u opisu predstave, u susretu troje plesača i glazbenika u svemiru, publika ima izbor približiti se ili ostati podalje. Trio Máté Mészárosa istražuje širok raspon varijacija koje mogu stvoriti statična i pomična tijela u otvorenom prostoru. Da bi ilustrirao apstrakciju razdvojenosti, zajedništva ili oživljavanja ove tri figure, koreograf donosi niz epizodnih situacija.

Praćeni živom glazbom Arona Portelekija, tri izvođača neprestano prelaze iz nagovještaja svakodnevne gluposti u svečane strukturalne rutine, ostavljajući publiku očaranom plastikom Mehanike daljine (Mechanics of Distance).