Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za međunarodne volontere, polaznike Ljetne škole inovativne interpretacije industrijske baštine. Tijekom dva tjedna trajanja polaznici iz Hrvatske, Kine, Rusije, Čilea, Mađarske, Njemačke, Italije i Tajvana istraživat će mogućnosti inovativne interpretacije školskog broda “Galeb” i Palače Šećerana, dva reprezentativna objekta riječke industrijske baštine.

Polaznici Ljetne škole su studenti i mladi stručnjaci, zainteresirani za područje industrijske baštine, koje su organizatori škole – Centar za industrijsku baštinu i Centar za napredne studije jugoistočne Europe
Sveučilišta u Rijeci – okupili u Rijeci putem mreže European Heritage Volunteers i platforme Culture Hub Croatia.

Šećerana i Galeb

Ljetna škola jedna je od aktivnosti koje Sveučilište u Rijeci provodi u sklopu projekta EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“. Radi se o projektu čiji je glavni nositelj Grad Rijeka, koji je sa Sveučilištem i Turističkom zajednicom grada Rijeke iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ dobio gotovo 69 milijuna kuna za uređenje Palače Šećerane, budućeg Muzeja grada Rijeke, i broda Galeb, koji će u budućnosti funkcionirati u sklopu muzeja.

Dobrodošlicu volonterima zaželio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, koji je istaknuo kako je Rijeka grad bogate prošlosti, iz kojeg je kao ostavština ostala i značajna kulturna i industrijska baština. Naglasio je kako će se to bogatstvo nastojati na što bolji način prikazati i kroz projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, čiji važan dio čini i uređenje Palače Šećerane i broda Galeb. Ujedno je izrazio uvjerenje kako će međunarodni volonteri u iduća dva tjedna osmisliti kvalitetne prijedloge za planirani
prikaz budućim posjetiteljima svih posebnosti dva reprezentativna objekta riječke industrijske baštine.

Drukčija perspektiva

Naime, po završetku rekonstrukcije i opremanja, objekti će na ukupno 9524,9 m2 imati višestruku kulturnu i komercijalnu namjenu: za stalne muzejske postave, povremene izložbe, kreativne radionice, ljetno kino, tematske konferencije, smještajne kapacitete i niz komercijalnih usluga vezanih izravno za kulturnu baštinu. Program uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

Kako je kazao pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, prikaz povijesti broda Galeb najkontroverzniji je dio projekta, istaknuvši kako je mogućnost da ga međunarodni volonteri sagledaju iz nekog novog, nezavisnog kuta, veliki doprinos konačnom muzejskom postavu.

Volontere je pozdravila i Helga Večerinović iz Turističke zajednice grada Rijeke, dok je u ime organizatora Gradu Rijeci na podršci u organizaciji Ljetne škole zahvalila Kristina Smoljanović iz Centra za napredne studije jugoistočne Europe.

Konferencija u Delta Labu, dan otvorenih vrata…

Za polaznike Ljetne škole pripremljen je bogat program. Tako će u utorak, 18. rujna od 18 sati u prostorima Delta Laba imati priliku sudjelovati u Konferenciji o interpretaciji (industrijske) baštine, koja je otvorena i za sve zainteresirane građane.

Također, svi zainteresirani u ponedjeljak, 24. rujna  od 17 do 19 sati u Delta Labu mogu sudjelovati na prezentaciji primjera interpretacije industrijske baštine s volonterskim izlaganjima, u utorak, 25. rujna od 14 do 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić na rasporedu je Dan otvorenih vrata
Ljetne škole inovativne interpretacije industrijske baštine, dok će se završno predstavljanja volonterskih radova i zatvaranje Ljetne škole održati u petak, 28. rujna od 17 do 20 sati u Delta Labu.

Detaljan program Ljetne škole koji je otvoren za javnost.