Made in platforma je inicijativa za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između dizajnera i tradicionalnih obrtnika, kao i drugih stručnjaka u poljima kulture i znanosti. Platforma se bavi pitanjima očuvanja obrtničke baštine i istraživanja mogućnosti nove artikulacije utjelovljenog znanja akumuliranog u bogatom nasljeđu europskog obrtništva. Cilj Platforme je istaknuti nove pristupe istraživanju materijala i druge dizajnerske procese povezane s temama poput degradacije prirodnih resursa, njihove eksploatacije i modela održive proizvodnje.

S naglaskom na područje morske obale, seminar je zamišljen kao prilika za upoznavanje zametnutih znanja i aktualnih problemima vezanih za prostore na kojima se susreću zemlja i more.

“Kao vrsta doveli smo svijet na rub propasti, a unatoč tome što znamo za negativne učinke našeg djelovanja dulje od sto godina, samo u posljednjih trideset napravili smo više štete nego u cijelom razdoblju našeg postojanja kao vrste. Zbog toga je važno zagledati se u prošlost i ponovo otkriti materijale, tehnike i znanja koja mogu umanjiti naš utjecaj na zemlju i more, kao i u sadašnji trenutak u kojem su nam na raspolaganju brojne tehnologije koje bi nam mogle omogućiti nastavak komfornog života bez odvođenja planete u propast”, stoji u najavi događaja.

Dva tematska panela

Seminar će biti podijeljen u dva tematska panela. Pod nazivom “Obala”, prvi panel počinje u 11 sati i posvećen je prirodnim resursima korištenima u gradnji te načinima na koji nam ovi materijali i tradicijske tehnike mogu koristiti u suvremenom svijetu. Na panelu sudjeluju povjesničar i dizajner permakulture Matko Šišak (ZMAG / Reciklirano imanje), arhitekt Filip Šrajer (4 GRADA DRAGODID) te etnolog i antropolog Duje Dorotka (Muzej općine Jelsa). Razgovor će moderirati nizozemska dizajnerica Henriëtte Waal (Atelier Luma).

Drugi panel, naslovljen “More”, započet će u 17 sati i bit će posvećen moru kao privlačnoj sili turističke industrije koja dugoročno transformira i obalu i more radi kratkotrajnih užitaka. Na panelu govore sociolog Sven Marcelić (Sveučilište u Zadru), znanstvenik Neven Cukrov (Zavod za istraživanje mora i okoliša, Institut Ruđer Bošković) i istraživač Hrvoje Carić (Institut za turizam), a moderator razgovora je Nebojša Zelič (Sveučilište u Rijeci). Prije početka samog panela, publici će se putem snimke obratiti umjetnica Robertina Šebjanič, koja će govoriti o svojim projektima koji istražuju interakciju toksičnih otpada i morskih organizama, te dizajnerski kolektiv Oaza o svom projektu istraživanja utjecaja nautičkog turizma na Jadran.

Budući da je riječ o međunarodnom seminaru, prezentacije i popratni razgovori održat će se na engleskom jeziku.

Ulaz je slobodan, a sve detalje o programu i izlagačima moguće je doznati na internetskim stranicama Drugog mora.

O projektu

Projekt Made in platforma za suvremeni obrt i dizajn uključuje deset partnera iz šest zemalja, među kojima su muzeji, proizvodni prostori, obrazovne ustanove i nevladine organizacije: Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO), Ljubljana, Slovenija (koordinator); Centar Rog, Ljubljana, Slovenija; Muzej grada Zenice (MGZ), Zenica, Bosna i Hercegovina; Drugo more, Rijeka, Hrvatska; Muzej dekorativne umjetnosti (SKD), Dresden, Njemačka; Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Zagreb, Hrvatska; Oaza, Zagreb, Hrvatska; Nova Iskra Creative Hub (Nova Iskra), Beograd, Srbija; Passa Ao Futuro (PAF), Lisabon, Portugal; i Sveučilište primijenjenih znanosti Zwickau (WHZ), Schneeberg, Njemačka.

Made in platforma sufinancirana je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije, kao i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt sufinancira Europska unija. Stavovi i mišljenja izraženi u projektu odnose se isključivo na autore i ne moraju nužno odražavati stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, koji za njih ne mogu snositi odgovornost.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Drugog mora i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.