Počinje 14. Liburnia Film Festival

Uz ostale recentne hrvatske naslove, LFF-ova publika prva će imati priliku pogledati pet naslova koji će na LFF-u imati svjetsku premijeru, te još dva filma koji se u Hrvatskoj prikazuju prvi put.

Cijela Opatija „disat će“ film jer se osim na Ljetnoj pozornici, gdje će se prikazivati službeni filmski program, u Villi Antonio održavati filmska popodneva, popratni filmski program, razgovori i edukacije (Prvi put snimam Filmaktiva i Filmska početnica: Kako nas film vara? u organizaciji Restarta). Festivalsko okupljalište Caffe bar Eugenian, od utorka do petka, svakodnevno u 12 sati ugostit će Kave s autorom.

Razgovore s autorima vodit će filmski kritičar Marko Njegić. Nakon filmskog programa u ponedjeljak, u Old School Pubu će nastupiti Žen, a petodnevno druženje s dokumentaristima, na istom mjestu završavamo uz ritmove riječkog benda This Connection.

‘Jako smo ponosni da su redatelji i članovi filmskih ekipa svih filmova potvrdili gostovanje na festivalu, pa će se publika moći podružiti s njima, osim na Kavi u Eugenianu i u neformalnoj atmosferi festivala, a upravo je ta neformalnost naš svojevrsni trademark.’ naveli su organizatori.

Svečano otvorenje u ponedjeljak

Nakon Nasljeđa, hrvatsku premijeru imati će Slobodni Tomislava Žaje, dugometražni dokumentarac koji se bavi procesom deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama i njihovim „povratkom“ u društvo, nakon više godina života u institucijama. Drugi programski blok u 22:30, otvara Kratki obiteljski film, riječkog redatelja Igora Bezinovića, njegov drugi film na temu probacije, nastao u produkciji HRT-a. LFF-ovoj publici dobro znana Lana Kosovac (osvojila je nagradu publike za film Park ljubavi na 11. izdanju festivala) predstavit će svoj debitantski dugometražni film Pomutnje, koji direktno i bez cenzure prati dramatične pripreme i njujoršku praizvedbu istoimene predstave u režiji Branka Brezovca. To je ujedno i prvi film Eurokaza, nekadašnjeg glasovitog kazališnog festivala. Prva večer festivala završit će besplatnom svirkom zagrebačkog benda Žen u Old School Pubu.

O nagradama odlučuje peteročlani žiri

Dokumentaristi se i ove godine natječu za šest nagrada žirija i nagradu publike. O tome kome će pripasti nagrade odlučuju: filmski kritičar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, glavna urednica filmskog časopisa „Cinema&Video International“ i programska suradnica Balkan Florence Express festivala Carolina Mancini, glazbenik, dizajner zvuka i producent Zoran Medved, te prošlogodišnji LFF-ovi laureati – redateljica Tiha K. Gudac (nagrada za najbolji film 13. Liburnia Film Festivala za film Goli) i beogradski montažer Dragan von Petrović, (najbolji montažer 13. LFF-a, također za film Goli).
Svi pobjednici kući će ponijeti unikatne statue liburnijskog umjetnika Saše Jantoleka. Organizatori su za redatelje i producente najboljeg filma po izboru publike i žirija osigurali novčanu nagradu u iznosu od 1.000 USD-a.

U konkurenciji za nagradu za najbolji regionalni film, koja se dodjeljuje autorima ili produkcijama iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, ove godine se natječe osam filmova. Dobitnik regionalne nagrade ostvaruje direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 % na entry fee koju osigurava Balkan Documentary Center, a najboljeg režisera direktnim ulazom na radionicu Ex Oriente Film nagradit će Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga. Suorganizator Restart će izradom DCP-a obradovati tim najboljeg regionalnog filma te najboljeg filma prema izboru publike i žirija.

Druženja s autorima 14. LFF-a

Prilika za razgovor s filmskim ekipama bit će Kava s autorom koju će voditi član žirija Marko Njegić (od utorka do petka, Caffe bar Eugenian u 12 sati). Popratni filmski program u Villi Antonio uključuje regionalne dokumentarce uz dodatni govorni program i diskusije. Prvo dokumentarno popodne, u utorak 23.8. s početkom u 17 sati, donosi film Ona, teatar, priču o teatrologinji i intendantici nekoliko hrvatskih kazališta Mani Gotovac nakon čega će uslijediti razgovor s redateljicom i producentom filma. U istom terminu sljedećeg dana (srijeda, 24.8.) nakon filma Claustra govorit će se o antičkoj i kasnoantičkoj baštini Rijeke i okolice, uz predavanje Petre Predoević Zadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Sa svojih desetak međunarodnih festivalskih nagrada i priznanja, film Goli ‘zaslužio je’ ovogodišnji case study uspješnih hrvatskih dokumentaraca, koji će održati Gudac i von Petrović u četvrtak 25.8. Projekcija  filma je u 16:30, a kreativni dvojac govorit će o šestogodišnjem radu na ovoj dokumentarnoj uspješnici. Popodnevna druženja završit će razgovorom o kulturi u malim sredinama (petak 26.8. u 17 sati), a povod za to bit će pretpremijerno prikazivanje prve epizode dokumentarnog serijala Kultura na radničkoj traci, Tihe K. Gudac, a koji ćemo gledati u jesenskoj shemi HRT-a.

Petodnevna festivalska ulaznica može se kupiti za 30, a dnevna za 15 kuna. Ulaz na sva popratna događanja je slobodan.

14. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.

Kalendar događanja

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (10:30)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 28.09. – 12.10.
 • (20:00)

Samostalna izložba Željana Pavića u Kloviću

Riječki HDLU u Galeriji Juraj Klović postavlja izložbu riječkog umjetnika Željana Pavića...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09. – 20.10.
 • (19:00)

Međunarodna grupna izložba „Apstrakcija“ u Relativnoj galeriji

Izložba predstavlja apstrakcije 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije različitih izričaja, od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije

Projekcija
 • 30.09.
 • (18:00)

25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa

Sam kraj mjeseca, 30. rujna, u Art-kino već tradicionalno dovodi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 17. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istra...

Detaljnije

Festival
 • 07.10. – 09.10.
 • (12:00)

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua

Već petu godinu zaredom Smoqua nam približava queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i dr....

Detaljnije