Zamet

Pusno društvo „Zametske maškare i zvončari“ i ove je godine održalo feštu podizanja pusta na Zametu. Specifičnost zametske tradicije jest ta da se, nakon šetnje kroz kvart, pust Mate podiže u gostionici Žamarić gdje ostaje do Pusne srijede. Uz pratnju prigodnog feštarskog glazbenog ansambla, Mate je odveden u „đir“ glavnim ulicama Zameta te je dočekan ispred Doma ŠD „Zamet“. Tu je uslijedila zabava uz glazbu i pijaču, a vrhunac večeri obilježen je vatrometom i podizanjem zastave. Posjetitelji su se, zajedno s glazbenicima, posložili u malu povorku koja se popela do Žamarića, podigla pusta i nastavila sa zabavom.

Video: Betty Stojnić

Pehlin

Tradicija podizanja pusta na Pehlinu održava se već punih 66 godina, pa su ove godine Pehlinarski feštari zatražili da se na Riječkom karnevalu predstave pod rednim brojem 66. Pehlinarski pust svake se godine zove Mate, a građani mu prema svojoj želji dodaju nadimak. Ove godine njegovo puno ime Mate Trampinjo, s obzirom da izgledom jako liči na aktualnog američkog predsjednika Donalda Thrumpa. Nakon što je ustanovljeno da je kriv za sve u protekloj godini, objesili su ga na pal gdje će čekati Pepelnicu.

Video: Damir Jevtić

Pašac

Va Pašcu je podizanje pusta tradicionalno organizirala Mesopusna kumpanija Pašac, a “Bezglavi” pust obješen je na stup u samom centru ispred Doma Pašac. Ove godine kiša je omela maškaranu povorku koja već godinama prolazi ulicama Pašca.

Video: Sanja Kapidžić

Najluđe doba godine u Rijeci i okolici i traje sve do Pepelnice 6. ožujka, kada će Pust platiti glavom za sve nedaće u prošloj godini.