Na ovogodišnju Fotopromenadu prijavilo se 29 autora iz cijele Hrvatske i jedan autor iz Slovenije. Sve pristigle prijave pregledala je Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica u Muzeju grada Rijeke.

Na natječaj Fotokluba Rijeka Fotopromenada odazvalo se 29 autora, svaki sa 4 do 6 radova, te je u konačnici pristiglo 162 fotografije. Odabir fotografskih motiva bio je slobodan te se fotografski izričaj realizirao kroz široki raspon motiva, od putopisno-dokumentarističkih u najvećem broju, preko socijalno angažiranih, zatim portretnih, hiperrealističkih pa sve do apstraktno-konsruktivističkih motiva. Dio fotografa odabrao je tradicionalni pristup i “povratak” crno-bijeloj fotografiji. Fotografsko promišljanje svih autora očituje se u minucioznom pristupu i interpretaciji različitih aspekata života, bilo da je riječ o prirodi, prirodnim pojavama, moru, portretima, društvenim zbivanjima, čovjeku u suodnosu sa prirodom i/ ili arhitektonskim detaljima urbanog konteksta. Neke od fotografija prezentiraju trenutak vremena u vidu dokumentarističko putopisnih formi uhvaćenih u fokusu, druge fotografije prezentiraju duboko promišljanje i simboliku kojima fotografi potiču promatrača na promišljanje, dok poneke prezentiraju vješto odabrane redateljsko poetične kadrove, predstavljajući impresivna sugestivna ostvarenja.

Nagrada za najbolju fotografiju dodijeljena je autoru Goranu Grudiću za fotografiju “Nas dvoje” koja uz promišljeno kadriranje i spretan odabir boja, donosi dojmljivu vizualizaciju atmosfere prirode dočaravajući sfumato pejzaža na kraju dana.

Goran Grudić - Nas dvoje

Goran Grudić – Nas dvoje

Pohvala se dodjeljuje Ani Grizilo koja vještim kadriranjem te kontrastom svjetla i sjene naglašava linearnu perspektivu kadra, te time uvodi promatrača u kontekstualizaciju suodnosa čovjeka i arhitekture s naglaskom na promišljanje o propadanju i destrukciji arhitekture.

Osim nagrađenih, treba istaknuti još i autore; Đoku Glušicu, Daria Dorčića i Nedu Rački zbog interesantnih fotografskih ciklusnih ostvarenja. Na svim pristiglim natječajnim radovima prisutna je dojmljiva kreativnost i promišljenost kao rezultat bogatstva fotografske interpretacije, iznimnog uočavanja i umjetničke vještine, odnosno onoga što su nam autori prezentirali kroz prikladni odabir fototehnika, motiva i simbola – zaključuje Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica u Muzeju grada Rijeke.

FOTO EX TEMPORE 2020.

Na ovogodišnjem Foto ex temporeu sudjelovalo je 14 autora koji su prijavili ukupno 83 fotografije.

Olga Karlović

Foto: Olga Karlović

Sve prijave je pregledao Stanko Abadžić, ugledni hrvatski i svjetski autor i odlučio, najbolja je Olga Karlović, a pohvalu zaslužuje Dario Jurjević.

Riječki festival fotografije već jedanaestu godinu provodi se u organizaciji Fotokluba Rijeka. Festival prati niz izložbi, predavanja, radionica, promocija s ciljem njegovanja kulture fotografske slike. S programom PHOTORI-ja afirmira se originalni fotografski rad; idejom i konceptom promoviraju se riječki autori, a u Rijeku dolaze afirmirani hrvatski autori.