U formi dokumentarne multimedijalne instalacije, izložba Kabinet čudnovatih patenata sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma, među kojima su, primjerice, tehnologija koja tijekom televizijskog prijenosa omogućuje preskakanje reklama uzvikivanjem imena određenog branda, ili elektronička tetovaža koja detektira laži nositelja.

Predstavljeni patenti dramatično proširuju granice kapitalizma, primjerice primjenom pojedinih industrijskih procesa na sve moguće oblike života, implementacijom sustava nadzora iz domene znanstvene fantastike u sve vrste dostupnih tehnologija, poticanjem pogoršanja uvjeta na radu, omogućavanjem zakonskih procedura koje najbogatijima omogućuju zaobilaženje zakona, ili pak, trolanjem samog procesa patentiranja. Sakupljeni na jednom mjestu, ovi patenti pružaju pogled u budućnost koju tehnološki giganti trenutno zamišljaju i projektiraju u Silicijskoj dolini. Drugim riječima, znanstvenofantastična distopija Philipa K. Dicka pretvorena u okrutnu i opipljivu stvarnost.

Izložba u Esthétiques Biopolitiques, Nantes, 2019 / Foto L’île d’en face

Izložba u Esthétiques Biopolitiques, Nantes, 2019 / Foto L’île d’en face

U organizaciji udruge Drugo more, izložba će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 1. rujna 2022. u 18 sati. Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 23. rujna, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Umjetnički kolektiv RYBN.ORG osnovan je 1999. godine s ciljem istraživanja složenih odnosa između tehnologije i ekonomije. Radove su izlagali na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, među kojima se izdvaja i grupna izložba Usijano more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Tom su prilikom održali radionicu čiji su polaznici u formi turističke ture obilazili Rijeku u potrazi za adresama offshore tvrtki koje se spominju u notornim Panamskim dokumentima. U okviru izložbe Kabinet čudnovatih patenata, kolektiv će u petak 2. rujna održati radionicu Prekognitivni institut za industrijsko vlasništvo, čiji je cilj predvidjeti i proizvesti moguće patente koji bi, dugoročno gledano, mogli onemogućiti tehnološkim gigantima da ideje iz znanstvenofantastičnih priča doista provedu u djelo, i u konačnici spriječiti da zastrašujuće distopijske slutnje postanu naša stvarnost.

(Izložba u Esthétiques Biopolitiques, Nantes, 2019 / Foto L’île d’en face)