Za medije je danas organiziran obilazak novouređene šetnice na Costabelli, odnosno 222 metra duge dionice Šetališta Milića Jardasa, ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke kazao je kako je riječ o dovršetku jednog dijela kapitalnog projekta Grada Rijeke Obalna šetnica s plažama – zapad kojim će se obnoviti i izgraditi obalna šetnica na cijelom potezu od Preluka do Brodogradilišta 3. maj, odnosno Lučice Brgudi.

Obilasku novouređene šetnice nazočila je i Maja Malnar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke.

Buduća šetnica ukupne dužine gotovo 5,8 km, povezat će postojeće i novouređene plaže te postojeće i planirane sportske, rekreativne i turističke sadržaje smještene duž zapadne obale grada. Riječ je projektu za kojeg je dijelom napravljena projektna dokumentacija i ishođene dozvole, a dijelom se rješavaju složeni imovinsko-pravni poslovi, s obzirom na to da je riječ o pomorskom dobru.

Sanja Kvaternik – Hren, Maja Malnar, Marko Filipović i Borjan Brnčić

Sanja Kvaternik – Hren, Maja Malnar, Marko Filipović i Borjan Brnčić

Šetnica za građane ispod Hiltona

Radovima na rekonstrukciji i uređenju šetnice na Costabelli uređena je ukupna površina od oko 1.420 četvornih metara, a sama šetnica koja se nalazi ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella, duga je  približno 222 metra.

Šetnica je uređena na način da su se pješačke površine dovele u visinu prije započetih radova na hotelskom kompleksu. Obnovila se postojeća i izgradila nova javna rasvjeta te je postavljeno oko 90 m nove pješačke ograde. Uklonjena je stara urbana oprema, odnosno izrađeni su novi temelji i postavljena dva nova stola i klupe kao i novi koševi za smeće. Zasađeno je 5 stabala pinija (Pinus pinea), a na novoj zelenoj površini posijana trava.

Radovi su dovršeni polovicom studenog prošle godine. Radove je izvela tvrtka G.a.m.i.k. d.o.o iz Splita, a vrijednost radova iznosila je 779.449,16 kn s PDV-om.

Kapitalni projekt Obalna šetnica s plažama – zapad

Grad Rijeka je 2016. godine pokrenuo izradu projektne dokumentacije za realizaciju projekta Obalna šetnica s plažama – zapad, u okviru kojeg je izrađena i projektna dokumentacija za proširenje plaže Kostanj za čiju je rekonstrukciju izdana i građevinska dozvola.

Što se tiče realizacije projektiranih zahvata, s obzirom na površinu koja je obuhvaćena projektima, a koja uključuje i površine za odmor i rekreaciju djece i odraslih te kompletnu infrastrukturu, vrijednost investicije za obje dionice, prema projektantskim cijenama, procijenjena je na iznos od 45.000.000,00 kn.

Riječke šetnice

Ideja Riječkih šetnica polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja, tj. omogućavanja pješačkog pohoda od Plumbuma na istočnom dijelu grada Rijeke, do Bivia, odnosno Preluka na zapadnom dijelu grada.

“Prsten” Riječkih šetnica podijeljen je na više dionica i poddionica (staza) koje sve počinju i završavaju na autobusnim postajama gradskog prijevoza, a prolaze kroz najljepše i najzelenije dijelove gradskog područja, uz mnogobrojne povijesne spomenike koji ih okružuju.

Uređeno ukupno oko 23 kilometra šetnica

Na svim dionicama šetnica radovi uređivanja obuhvaćali su trasiranje, krčenje, postavljanje informativnih ploča, košara za otpatke i klupica, te se one redovno održavaju. Važno je istaknuti da se sve staze potom nadovezuju na poznate planinarske staze.

Godine 2017. zajedničkim projektom Rijeka trails turističkih zajednica grada Rijeke te gradova i općina Riječkog prstena – Kastva, Viškova, Čavli, Bakra, Klane, Jelenja, Kraljevice i Kostrene obuhvaćeno je trideset šetnica i planinarskih staza Rijeke i okolice koje se mogu pratiti na internetskoj stranici, ali i brošuri Rijeka trails.

Donacija Jaroslava Trešnjaka OŠ Kantrida

Nakon predstavljanja šetnice Osnovnoj školi Kantrida uručena je donacija investitora izgradnje novog hotela Hilton Jaroslava Trešnjaka namijenjana za obnovu školskih igrališta. Donaciju od 20.000 kuna ravnateljici OŠ Kantrida Sanji Kvaternik – Hren uručio Borjan Brnčić, direktor JTH Costabella d.o.o.