U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u četvrtak, 6. rujna, otvorena je izložba „Venuccijeva Rijeka“. Na izložbi suse predstavili radovi pristigli na Natječaj za najbolji literarni i fotografski rad kojim su posjetitelji izložbe „Romolo Venucci: Umjetnost kao sudbina“, autorice Margite Cvijetinović, riječju i fotografskim objektivom interpretirali gradske motive koje je na svojim slikama ovjekovječio Romolo Venucci, jedan od najznačajnijih, a sigurno najplodniji riječki slikar 20. stoljeća.

Svoje radove prijavilo je šest autora s 24 fotografije i jedan autor s literarnim radom. Nagrađani su Đoko Glušica za svoju fotografsku interpretaciju i Stella Defranza za literarni rad, a dobili su godišnju ulaznicu na sve sadržaje u organizaciji muzeja.

Romolo Venucci (1903. – 1976.) je bio jedan od najznačajnijih riječkih umjetnika koji je svojim  pedesetogodišnjim djelovanjem kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni 20. stoljeća.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je od 24. 7. do 14. 9. 2018. izložba njegovih radova iz fundusa Muzeja pod nazivom “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina”.

Kako je proteklo otvorenja izložbe pogledajte u video
prilogu.