U “Kockici” Muzeja grada Rijeke do 11. svibnja postavljena je izložba radova riječkog slikara Romola Venuccija pod nazivom „Putovanje do apstrakcije“, koja donosi šezdesetak djela iz fundusa Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te iz nekoliko privatnih zbirki, poput zbirke u vlasništvu riječkog slikara Maura Stipanova.

Slikarski opus riječkog umjetnika Romola Venuccija može se doživjeti dobrim dijelom kao ekvivalent političkih mijena njegova grada u 20. stoljeću. Na jednoj strani su stalne promjene državne pripadnosti i vlasti, što se prometnulo u riječki specifikum toga stoljeća, a na drugoj su kontinuirane promjene umjetničkog jezika.

Venuccijevo djelovanje karakterizira stalna promjena umjetničkog jezika. U njegovim ranijim radovima možemo vidjeti osobne interpretacije povijesnih kubističkih, futurističkih i ekspresionističkih iskustava, s kojima se Venucci upoznao za vrijeme školovanja u Mađarskoj. U završnoj fazi rada, poslije Drugoga svjetskog rata, usmjerio se konvencionalnijem iskazu, postajući blizak realizmu.

Manji dio radova s izložbe čine platna i crteži s riječkim motivima, dok dio izloženih umjetničkih djela, kao što su Venuccijeve studije mladenačkih ostvarenja, do sada nije bio izlagan. Dio jest izlagan, ali je od njihovih posljednjih susreta s publikom protekao dugi niz godina, što te radove u očima javnosti čini iznova zanimljivim.

Kroz izložbu nas vodi kustosica Ema Makarun

Kroz izložbu nas vodi kustosica Ema Makarun

Kroz izložbu nas je provela autorica izložbe i kustosica Muzeja grada Rijeke, Ema Makarun.

Romolo Venucci (Rijeka, 1903. – Rijeka, 1976.) školovao se na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Budimpešti. Nakon studija izvodi više javnih radova u Rijeci. U tom razdoblju ističu se njegovi crteži ugljenom na temu ljudske figure i kubokonstruktivističke slike. U razdoblju prije Drugoga svjetskog rata izradio je i nekoliko skulptura.  Od 1947. godine predavao je likovnu umjetnost u riječkim školama. Venuccijevo umjetničko stvaralaštvo može se pratiti kroz razdoblja postimpresionizma, ekspresionizma, kubizma, arhitektonskog impresionizma, figurativnog slikarstva i geometrijske apstrakcije.

Izložba „Putovanje do apstrakcije“ u Muzeju grada Rijeke otvorena je 24. ožujka 2022. godine.