Izložba kronološki opisuje putovanje koje je prije 500 godina započeo Ferdinand Magellan i koje je promijenilo tijek povijesti. Tražeći novi put za Indiju ploveći preko Atlantskog oceana, ovaj pothvat se pretvorio u najdulje putovanje tog doba, prvo oplovljavanje svijeta, otkriće Tihog oceana i dokaz da je Zemlja okrugla.

Organizatori izložbe su Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, Španjolska kulturna akcija, Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Ravntaeljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić zahvalila je Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj na uspješnoj i ugodnoj suradnji te Primorsko-goranskoj županiji na podršci pri realizaciji i ove izložbe.

U ime Grada Rijeke obratila se zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, koja je istaknula važnost izložbe i pothvata koji predstavlja, a osobito njezina postavljanja i predstavljanja u Rijeci, gradu vjekovne povezanosti s morem. Naglasila je i daljnju usmjerenost Rijeke prema projektima, događanjima i manifestacijama koje će je predstaviti kao zanimljivu nautičku i pomorsku destinaciju. Krpan je istaknula i edukativni element izložbe te pozvala škole da je organizirano posjete.

U ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je važnost ove izložbe, ali i kulture kao poveznice dviju zemalja jednako vezanih uz more i pomorstvo. Također je dodala da, nakon uspjeha ove izložbe, vjeruje da će se suradnja s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske nastaviti na novim projektima.

Otvarajući izložbu, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. gospodin Alonso Dezcallar de Mazarredo predstavio je program obilježavanja 500. obljetnice prvog putovanja oko svijeta. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je izložba organizirana u Rijeci, gradu tako bogate pomorske tradicije i bogate povijesti jer i izložba predstavlja  važan segment povijesti, ali i pomorski pothvat koji je promijenio svijet. U iscrpnom i zanimljivu izlaganju veleposlanik de Mazarredo je opisao okolnosti koje su dovele do ovakvog pothvata i naglasio kako je on imao nekoliko posebno važnih postignuća – njime je dokazano da je Zemlja okrugla, otvorio je nove rute i omogućio drugim ljudima istraživanja i otkrivanje svijeta u narednim stoljećima. No najvažnije – ovaj je pothvat promijenio povijest. Izrazio je i nadu da će izložba biti zanimljiva građanima Rijeke u koju mu je uvijek drago doći.

Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2022. godine, a za vrijeme njezina trajanja – utorkom i četvrtkom – ulaz u Muzej bit će slobodan.

Kalendar događanja