Roland Vlahović ponovno je pomeo konkurenciju te nastavio svoj višegodišnji niz pobjeda osvojivši tri medalje na 24. državnom natjecanju brodomaketara. I ove godine u natjecanju su sudjelovali maketari do 15 godina te je u kategoriji junior zlato otišlo u ruke Dubrovčanina Leona Njirića.

U Edukacijsko-izložbeno prostoru Centra tehničke kulture Rijeka u nedjelju, 2. lipnja, održano je 24. po redu Državno natjecanje brodomaketara prema nacionalnim pravilima, a danas je u istom prostoru svečano otvorena Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojoj su natjecateljima dodijeljene diplome i odličja.

Roland Vlahović ponio je kući dva zlatna odličja, i to za makete “Razarač Split” te putnički brod “Abbazia”, i jednu srebrnu medalju za maketu turističkog broda “Marin Držić”. Brončane medalje osvojili su za makete “Trabakul” Branimir Šoić i Mili Šantić, Jadran Željko Udovč za maketu “Barkantin ŠB” te Ivan Njegovan za teretni brod “Rab”.

Na ovogodišnje natjecanje u juniorskoj kategoriji prijavljena su i četiri rada maketara u dobi do 15 godina. Leon Njirić osvojio je zlato, a Lovro Prkoča srebro i broncu.

Osim ovih nagrada, posljednjeg dana izložbe, 13. lipnja, u 13 sati dodijelit će se i Nagrada publike. Ulaz na izložbu je besplatan, a osim radova natjecatelja, izloženi će biti i radovi osnovnoškolaca koji su sudjelovali u Školi brodomaketarstva Modelarskog instituta Nave Dumins te radovi djece iz riječkih vrtića.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvija uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.