U Muzeju grada Rijeke, u zgradi „Kockici“, otvorena je izložba „Harterom bez harte“, u sklopu koje je njezina autorica Kristina Pandža, nastojala je obuhvatiti brojna poglavlja u 200 godina dugoj priči o proizvodnji riječkog papira.

Glavni junak te priče je riječki poduzetnik Andrija Ljudevit Adamić. On je 1821. kupio mali mlin u kanjonu Rječine, na predjelu Lučice, da bi u njemu dvije godine potom pokrenuo proizvodnju papira. Tim je potezom postavio temelje objektu kojim pamtimo kao Tvornicu papira.

Muzej grada Rijeke godinama je prikupljao građu o tom dijelu riječke gospodarske povijesti i oformio Zbirku Tvornice papira. Zbirka je okosnica izložbe, posvećene radnicima kojih više nema i strojevima koji više ne rade.

“Mi u stalnom postavu imamo jedan lijepi dio posvećen Harteri, simbolu riječkog uspjeha, čime se ne mogu podičiti drugi gradovi u Hrvatskoj, a ovom prigodnom izložbom obilježavama dva stoljeća ove važne stranice riječke povijesti”, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Počevši od vizionarske Adamićeve poslovne ideje i njegove odluke o prodaji inicijalnog pogona Walteru Craftonu Smithu i Charlesu Meynieru, dvojcu s iskustvom u proizvodnji papira, čime je započela era kontinuiranih ulaganja u proizvodni proces, gradnju modernog pogona, uključujući nabavu parnog stroja, što je u njihovo doba dovelo do povećanja broja tvorničkih radnika na nekoliko stotina. Pored muškaraca, u tvornici su, u nerijetko lošim radnim uvjetima, radili i žene i djeca.

Konac 19. stoljeća donio je možda najveću promjenu u proizvodnji: tada glavnom sirovinom za izradu papira prestaju biti stare krpe, glavna sirovina postaje celuloza. Papir za zamatanje i pakiranje, krep papir, cigaretni papir, papir za tisak i druge vrste papira koje su izlazile iz riječkih proizvodnih hala bile su tražene na svim kontinentima.

Tvornica je 1980-ih pokrivala sedam posto svjetskog tržišta cigaretnog papira. A onda su došle pretvorbene devedesete, koje su donijele stavljanje ključa u bravu jedne od najdugovječnijih riječkih tvornica. Stečajni postupak okončan je 2005. godine.

Izložba podsjeća kako riječki papir nije poput današnjih uvoznih. U njega je utkana naša priča, priča o radu naših ljudi, pa i naša Rječina…

Izložba ostaje otvorena do 19. studenoga 2021. godine.

Kalendar događanja