De Jonge je radni prostor za izradu slika dobio u improviziranom ateljeu u Palači šećera. Kolekciju je nazvao “Cognitive Meandering” i njome je htio ispitati dubinu osjetilnog doživljaja umjetničkog djela u trenutku u kojem ono nastaje.

De Jonge je u nekoliko navrata boravio u Rijeci, koja mu je očito poticajna. Isprva je koristio predmete iz muzejskog fundusa da bi ostvario fotografske koncepte koji nadilaze polazne objekte. U sljedećoj fazi počeo je slikati bogato kolorirane slike. Premda apstraktne, one u polazištu imaju riječka ostvarenja Gustava Klimta. On će svojim oslikanim platnima velikog formata pridružiti nekoliko predmeta iz muzejskih zbirki, čime će nastati umjetničke instalacije slojevitijih značenja. Radovi će na koncu biti donirani Muzeju grada.

De Jonge je u procesu od 2021., kad je započeo proces promišljanja o izložbi koja će se tek dogoditi, stvorio 18 crteža koje će prevesti u slike. Nastala su i predstavljena četiri velika platna u nešto zagasitijim bojama no što smo od Jongea navikli, no kako je i tema elegična, tako su i radovi koji reflektiraju ljubav upravo u tonu osjećaja koje elegije nose.

Izložba u Muzeju grada 2023.

Njegov boravak u rezidenciji “Kamov”, organiziran je u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Praksa je u takvim situacijama da umjetnik za svoga boravka u rezidenciji izradi određen broj radova koji su na ovaj ili onaj način tematski vezani uz grada domaćina.

De Jongeovi radovi riječkoj će publici biti predstavljeni 2023. godine, na izložbi u Muzeju grada Rijeke. Time će se nastaviti muzejska serija umjetničkih izložbi povezanih s riječkom poviješću i riječkim vizurama, kojoj su posljednji izlagani autori bili Bruno Paladin i Mauro Stipanov.

U videu donosimo razgovor s nizozemskim umjetnikom, kroz čiji nas rad provode ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i kustosica Ema Makarun.

O umjetniku

Joost de Jonge rođen je u Utrechtu (1975.), Nizozemska, radi i živi u Beču, Austriji i Utrechtu. Studirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Utrechtu (1995. – 1999.) i slikarstvo u Haagu na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji KABK, u Barceloni na UB Faculty of fine arts de StJordi (program razmjene Erasmus) i na Umjetničkoj školi u Utrechtu (2002. BFA with Honors), gdje je mu je drugi predmet bila studijska fotografija.

Joost de Jonge je nizozemski umjetnik s brojnim izložbenim nastupima i radovima koji se čuvaju u mnogim međunarodnim zbirkama poput, primjerice, Centraal Museum Utrecht, Nizozemska, Lisa Weithorn LA/SAD, Commune de Cologny/Ženeva, Švicarska).