U Galeriji Principij protekle subote otvorena je tradicionalna izložba fotografija uoči Međunarodnog dana žena pod nazivom Fotografkinje.

Izložba Fotografkinje 2021. rezultat je natječaja Fotokluba Rijeka, na koji su se odazvale autorice sa 769 fotografija, a za samu izložbu odabrane su 132 fotografije, točnije po jedna od svake autorice.

Ove godine u nešto manjem broju prisutna je crno-bijela fotografija i tradicionalni pristup fotografiji. Fotografije predstavljaju radove iznimne kvalitete i originalnog fotografskog pristupa koji se realizirao kroz različite odabire fotografskih motiva, koji je bio slobodan, što se pokazalo vrlo inspirativno i produktivno za autorice.

Fotografkinje 2021. u Galeriji PRincipij

Selektorica izložbe bila je Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica Muzeja grada Rijeke. Prema riječima selektorice, pobjednička fotografija pod nazivom “Tea 3″, autorice Darije Šesto, impresivna je po minucioznosti modela, boja i kadra, koji su pripremani pomno, scenski, gotovo redateljski pa se samim time pokušalo dati maksimum estetike i ekspresije izraza, uz svakako veliki doprinos i emocije modela kojom se uspjela prenijeti iznimna dojmljivost i sugestivnost.

Uz nagradu za najbolju fotografiju dodijeljeno je niz pohvala za fotografije autoricama:

1. Ivana Keser, Zraka sunca
2. Đurđa Petrišić, Dancing Parasol
3. Biljana Knebl, Red Shoes
4. Tina Kovač, Ples
5. Andrea Ilakovac, Bolja budućnost
6. Kristina Matijaš, Earthquake story
7. AndreJa Ravnak, Young one
8. Mirjana Jelavić, Priče s ribnjaka 2
9. Maja Strgar Kurečić, Lunaria rediviva
10. Helena Oštrić, Munjeni autoportret
11. Kristina Krpan, Sloboda

(Autorica naslovne fotografije je Darija Šesto.)