U organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatske olimpijske akademije, u Galeriji Principij otvorena je 12. po redu međunarodna izložba sportske fotografije „Odlučujući trenutak“.

S obzirom na epidemiološke mjere, otvorenju su prisustvovali samo nagrađeni i pohvaljeni autori kojima su nagrade i priznanja uručili pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dopredsjednik ZS PGŽ Miljenko Butković, glavni tajnik ZS PGŽ Darko Ivošević i predsjednik povjerenstva Borislav Božić.

Odlučujući trenutak 2020.

U Galeriji Principij otvorena je 12. po redu međunarodna izložba sportske fotografije „Odlučujući trenutak“.

Uspješna suradnja sa Sportskom zajednicom Istarske županije, Savezom sportova Unsko-sanskog kantona, Zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto i Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije i ove je godine rezultirala rekordnim brojem pristiglih fotografija, njih čak 725, od 100 različitih autora te nije bio nimalo lak posao odabrati 54 fotografije koje se mogu razgledati u Galeriji Principij (Pod Voltun 4, Rijeka) od 8. do 12. prosinca 2020.

Na natječaju su mogli sudjelovati amaterski i profesionalni fotografi, a osim glavne kategorije „Odlučujući trenutak“, fotografije su se mogle slati i za posebne kategorije „Fair play“ koja pokazuje etičnost u sportu te jednu novu, prigodnu za ovu godinu „Sport u krizi“ koja na bilo koji način prenosi atmosferu i stanje sporta za vrijeme pandemije koronavirusa. Prosudbeno povjerenstvo imalo je zahtjevan zadatak, odabrati najbolje te su se vodili kriterijem dobre fotografije, tj. fotografske slike koja s aspekta fotografskih odrednica dobra i uspješna te originalne interpretacije sporta koji je sniman. Odabrana su tri najbolja rada u glavnoj kategoriji, jedan za „fair play“ i jedan za „sport u krizi“ koji su zaslužili novčane nagrade i priznanja. Nagrađena je i najbolja fotografija mladog autora do 21. godine te je ukupno 6 fotografija dobilo pohvalu za izvrsnost.

Cilj ovog projekta je popularizacija sporta, provedba olimpijskih načela te poticanja aktivnosti usmjerenih na promociji kulture i umjetnosti u funkciji sporta. Ove godine bilo je posebno važno zabilježiti i prenijeti slikom sportske trenutke, koje većinom nismo mogli uživo pratiti pa su nam fotografije izuzetno vrijedne i značajne jer su ovjekovječile jedan neobičan i izazovan period za sport.

Uručene su i zahvale suradnicima: Foto klubu Rijeka i Foto Kurtiju te pokroviteljima izložbe: Primorsko-goranskoj županiji, Ministarstvu turizma i sporta i Hrvatskom olimpijskom odboru.

Nagrađene fotografije:

  1. nagrada – Igor Kupljenik, Elegantno plasiranje, Nogomet, Slovenija
  2. nagrada – Jan Mastrovic,  Grip, Rukomet, PGŽ
  3. nagrada – Goran Grudić, Bijeg od oluje, Paragliding, PGŽ

Nagrada za kategoriju „Fair play“: Mario Radaković, Prijatelji zauvijek plivanje, Zagreb

Nagrada za kategoriju „Sport u krizi“: Bojan Bonifačić, Ostani doma, košarka, PGŽ 

Pohvale:

  • Dinko Neskusil, Noć gladijatora,MMA, Karlovačka
  • Leo Tomić, Pripelo, Dizanje utega, Splitsko-dalmatinska
  • Manuel Angelini, Just smile, MTB, Istarska
  • Roni Brmalj, Nakon sudara, Nogomet, PGŽ
  • Stanislav Juretić, kolekcija, atletika (kugla), PGŽ
  • Vojislav Vojo Pesterac, Moto cross 6403, Moto cross, Srbija

Nagrada za najboljeg mladog autora do 21. godine: Lucija Amižić, Ponor bouldering, penjanje, Splitsko-dalmatinska.