Otvoren osmi riječki Festival znanosti

U osmo izdanje Festivala znanosti recitalom pjesme “Ja sam zemja” pjesnikinje Vlaste Sušanj Kapićeve na najbolji je način uvela predsjednica Organizacijskog odbora Rajka Jurdana-Šepić, istaknuvši kako tema ovogodišnjeg festivala nije samo Zemlja kao planet, već svi ekološki, humanistički, društveni i drugi aspekti proučavanja Zemlje.
 
Riječko izdanje Festivala otvorio je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Željko Jovanović, istaknuvši kako je rad Udruge Zlatni rez, kreme riječkog intelektualnog kapitala, uvelike pridonosi stvaranju društva znanja u Rijeci. Na otvaranju su govorili i prorektorica za znanost i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za školstvo i društvene djelatnosti Jasna Blažević te Vedran Draženović, predstavnik glavnog sponzora Hypo-Alpe-Adria banke.
 
Bogat riječki festivalski program sastoji od radionica u osnovnim i srednjim školama, popularnih predavanja za osnovnoškolce i gimnazijalce, izložbi, javnih popularnih predavanja, znanstvenog kafića, predstave o znanosti te tribina, koje će se održavati na više lokacija u gradu. Između ostaloga, u sklopu Festivala će se održati predavanje istaknutog popularizatora znanosti Korada Korlevića te poznatih znanstvenika Davorke Herak i Marijana Heraka. Njihovo predavanje posvećeno je stogodišnjici otkrića Mohorovičićeva diskontinuiteta. Novost ovogodišnjeg Festivala je Internet streaming putem portala Astrovizija, čime će se omogućiti praćenje događanja koja su na rasporedu u utorak i četvrtak uživo preko interneta.
 
Odmah nakon svečanosti otvaranja, prigodno su otvorene i dvije izložbe. Do 24. travnja otvorena je izložba likovnoga ZUM–laboratorija Društva “Naša djeca” Matulji pod nazivom “Put u središte Zemlje”, a do 30. travnja izložba “Život u divljini”.
 
Iz bogatog programa, koji će i ove godine zasigurno privući velik broj posjetitelja, izdvajamo predstavljanje knjige “Razvoj prirodoznanstvene i matematičke pismenosti aktivnim učenjem”, koje će se održati u četvrtak, 22. travnja u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati. Knjiga je posebno zanimljiva za primjenu u školama te će stoga Grad Rijeka osigurati besplatne primjerke riječkim školama.

Osim u HKD-u, Festival se održava na mnogo mjesta u gradu i okolici – Astronomskom centru Rijeka, Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja, Akademiji primijenjenih umjetnosti, Gradskoj vijećnici, Galeriji Juraj Klović, Kongresnoj dvorani Hotela Excelsior u Lovranu, Sveučilišnoj knjižnici, Pomorskoj školi Bakar i na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
 
Do 22. travnja na Korzu će biti postavljen i Info-štand Festivala znanosti, na kojem će građani moći saznati sve o Festivalu, a detaljnije informacije, sažeci festivalskih sadržaja i životopisi izvođača programa mogu se pogledati i na mrežnim stranicama Festivala znanosti. U utorak, 20. i srijedu, 21. travnja će se na riječkom Korzu moći pratiti i događanje poznato pod nazivom “science busking” (znanost na ulici).
 
Festival znanosti održava se po osmi puta u hrvatskim gradovima – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
(M.M., S.R.)