Festival znanosti 2010

Ovogodišnje izdanje festivala, pokrenutog s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među mladima, obilježen je temom Zemlja.

Bogat program ovogodišnjeg Festivala znanosti u Rijeci predstavile su predsjednica Organizacijskog odbora Rajka Jurdana-Šepić, prorektorica za znanost i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić, pročelnice gradskog i županijskog odjela za školstvo Branka Renko-Silov i Jasna Blažević, te predstavnik sponzora, Hypo-Alpe-Adria banke Vedran Draženović.

Festival znanosti održava se po osmi puta u hrvatskim gradovima – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Za glavnu temu ove godine odabrana je Zemlja. Prema riječima Rajke Jurdana-Šepić, riječki festivalski program sastoji od radionica u osnovnim i srednjim školama, popularnih predavanja za osnovnoškolce i gimnazijalce, izložbi, javnih popularnih predavanja, znanstvenog kafića, predstave o znanosti te tribina, koje će se održavati na više lokacija u gradu. Između ostaloga, u sklopu Festivala će se održati predavanje istaknutog popularizatora znanosti Korada Korlevića, te poznatih znanstvenika Davorke Herak i Marijana Heraka. Njihovo predavanje posvećeno je stogodišnjici otkrića Mohorovičićeva diskontinuiteta. Novost ovogodišnjeg Festivala je Internet streaming, čime će se omogućiti praćenje programa uživo preko interneta, i to događanja koja su na rasporedu u utorak i četvrtak.

Pročelnica Branka Renko-Silov je u bogatom programu koji će i ove godine sigurno privući velik broj posjetitelja, istaknula predstavljanje knjige “Razvoj prirodoznanstvene i matematičke pismenosti aktivnim učenjem”, koje će se u sklopu Festivala održati u četvrtak, 22. travnja u Gradskoj vijećnici, s početkom u 10 sati. Knjiga je posebno zanimljiva za primjenu u školama, te će stoga Grad Rijeka osigurati besplatne primjerke riječkim školama.
 
Osim u HKD-u, Festival se održava na mnogo mjesta u gradu i okolici – Astronomskom centru Rijeka, Prirodoslovnom muzeju Rijeka, Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja, Akademiji primijenjenih umjetnosti, Gradskoj vijećnici, Galeriji Juraj Klović, Kongresnoj dvorani Hotela Excelsior u Lovranu, Sveučilišnoj knjižnici, Pomorskoj školi Bakar i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
   
Predstavnik generalnog sponzora Vedran Draženović istaknuo je kako Hypo-Alpe-Adria banka tradicionalno, već šestu godinu za redom podržava Festival znanosti u Rijeci, jer smatra važnim ulagati u znanje, što je preduvjet za razvoj društva i gospodarstva.
 
Od danas pa sve do 22. travnja na Korzu će biti postavljen i Info-štand Festivala znanosti, na kojem će građani moći saznati sve o Festivalu, a detaljnije informacije, sažeci festivalskih sadržaja i životopisi izvođača programa mogu se pogledati i na internetskim stranicama Festivala znanosti.

U utorak, 20. i srijedu, 21. travnja će se na riječkom Korzu moći pratiti i događanje poznato pod nazivom “science busking” (znanost na ulici).

(M.M.)