Na Trgu Ivana Klobučarića, pred OŠ Nikola Tesla tako se za razliku od lani nije gužvalo 5 tisuća, već po 300 gledatelja u svakoj od izvedbi svečanog otvorenja festivala, upravo zbog mjera opreza, od kojih je prva upriličena u 19, a druga u 21.30 sati.

Sam početak programa obilježili su polaznici radionice Ri Rocka – Žestoki bubnjari toboganski, koji su u pretprogramu festivala svoje bubnjarske vještine brusili u kultnom Palachu.

Otvorenje festivala Tobogan

Sam početak programa obilježili su polaznici radionice Ri Rocka – Žestoki bubnjari toboganski

Nakon bubnjara snažno je odjeknuo dječji manifest, tzv. Minifest, u kojem su djeca poručila: Ova nam je godina do sad bila jako teška. Zato nam treba Tobogan. Treba nam uvijek, ali ove godine posebno, makar si od maski vidjeli samo obrve i jedni drugima mahali s dva metra. Uz novi Tobogan, ključan je svaki dan!

Uslijedio je atraktivan nastup Triko Cirkus Teatra iz Zagreba, koji su izveli svoj ulični spektakl Kaleidoskop: Krijesnica. Petero izvođača pokazalo je svoje vještine na jedinstvenoj cirkuskoj konstrukciji, nalik na plohe kaleidoskopa. Akrobati su koristeći šipke i praznine izveli kompleksnu, zabavnu i nadasve atraktivnu koreografiju, na radost okupljene djece, ali i odraslih.

Na kraju otvorenja na Klobučarićevom trgu, osmjehe na lica posjetitelja i ove su godine razvukli svima omiljeni znanci – Kišni razdraganci! Nije tajna da i Riječani obožavaju dječje pjesme Ivanke & Mrleta, pa su tako ponovno razveselili sve generacije, uz ples na distanci.

Otvorenje festivala Tobogan

Dječji festival Tobogan ove se godine u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture održava tjedan dana, do 23.7. pod svim mjerama zaštite u borbi protiv korona virusa. 30-ak radionica za djecu te 20-ak javnih događaja, kao što su projekcije filmova, cirkuski programi, predstave, zanimljive igre, koncerti, kvizovi te izložba i natjecanje, razveselit će djecu Rijeke i sve one koji budu njihovi mali-veliki gosti.

Za one koji ove godine nisu uspjeli doći do ograničenog broja ulaznica, utjeha: polusatna reportaža o otvorenju dječjeg festivala Tobogan, bit će emitirana na Kanalu Ri, u petak, 17. srpnja u 20 sati te reprizno, u subotu, 18. srpnja u 13.50 sati.

Festival Tobogan financijski podržavaju Jadrolinija, Tower Centar Rijeka, i poslovni klub PartneRi, a nastaje zajedničkim trudom RIJEKE 2020, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Vijeća mladih Benčić.