Od 29. lipnja do 1. srpnja u Galeriji SKC održat će se završnica europskog projekta „Priče iza gradova (Stories Behind Cities)“ tijekom koje će biti otvorena multimedijalna izložba te predstavljena publikacija „Knjiga o Rijeci“, uz razgovor s publikom.

Multimedijalna izložba Priče iz gradova otvara se u utorak, 29. lipnja u 20 sati. Inspirirana je pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru, koje su rezultat istraživanja provedenog u sklopu projekta. Odabrane priče iz sva tri grada predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom – imaginarnim gradom.

„Polazeći od pitanja ‘Na koji način izložiti priču?’, ova izložba na nekoliko razina istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba, i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog, narativnog sloja koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada. Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom dopustili smo sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama”, objašnjava Efemera kolektiv, koji je osmislio koncept izložbe.

Uz multimedijalnu izložbu, u Galeriji SKC u srijedu, 30. lipnja, u 20 sati bit će predstavljena i publikacija nastala u sklopu projekta – „Knjiga o Rijeci“ koja sadrži do sad neispričane priče o gradu na Rječini. Knjiga o Rijeci“ kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima u razdoblju od posljednjih 100 godina.

„Kao okosnica ove publikacije kristalizira se pitanje identiteta. No sve ono što čini grad nije moguće cjelovito prikazati niti sagledati jednim projektom. Ovih 30 priča nastalih sabiranjem postojeće literature, arhivskih i novinskih izvora, kao i autentičnih sjećanja i promišljanja stanovnika, nalikuju mozaiku krhotina i fragmenata, koji će možda potaknuti neke nove priče, istraživanja i projekte” izjavila je Tajana Josimović, koordinatorica projekta u Hrvatskoj.

Kako je nastala „Knjiga o Rijeci“ zainteresirani će moći saznati na razgovoru s istraživačima i istraživačicama Ines Grgurinom, Kristinom Pandžom i Markom Smoljanom te voditeljicom projekta Tajanom Josimović. Razgovor se održava 1. srpnja u 20 sati, također u Galeriji SKC., a moderira ga Katarina Kožul.

Izložba Priče iza gradova dio je europskog projekta Stories Behind Cities koji provodi Udruga Prostor Plus u suradnji s Umetničkom organizacijom Inbox iz Novog Sada, FiTT iz Temišvara i MeltingPro iz Rima. Izložba Priče iza gradova realizira se u suradnji s Galerijom SKC.

Projekt sufinanciraju Europska Komisija u sklopu programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

(Figurica iz serije “Cementne pomrčine” umjetnika Isaaca Cordala, postavljena u Rijeci 2016. godine / Photo by Saša Bogojev. 2016, MMSU)