Treba naglasiti da je Orijent 1919 do uvjerljive pobjede stigao u zadnjih pola sata igre, tri pogotka Opatija je primila, kada se u zadnjoj liniji branila s četvoricom igrača (B. Bogolin, Lagumdžija, Marshal, Kukoč), koji više nikada zajedno vjerojatno neće igrati ni na treningu.

No, to ne umanjuje jako dobar dojam koji je Orijent 1919 ostavio zadnjih pola sata, nakon što je trener Jure Srzić potpuno promijenio momčad uslijedilo je najbolje razdoblje igre gostujuće momčadi.

Trener Opatije Zoran Bogolin igrao je u poluvremenima s dvjema različitim momčadima u napadačkom dijelu, u obrani nije imao puno izbora budući da je u ranoj fazi priprema ostao bez čak četvorice ozlijeđenih braniča (Kavčič, Gavrić, Grujević, Malinić).

U prvom dijelu, nakon desetak minuta ravnopravne igre, Orijent 1919 je uspostavio nešto tečniji protok lopte, igrao je  okomitije, posebice po desnoj strani gdje je dominirao Švrljuga.

Iskusni branič u 17. minuti iskoristio je neodlučnu reakciju zadnje opatijske linije, dočekao je loptu u kaznenom prostoru zdesna i pogodio mrežu – 0:1. Nažalost, ozlijedio se i izašao već nakon pola sata igre.

Nije u prvom dijelu bilo izrazitih prilika, igralo se u prilično jakom ritmu, ali je na objema stranama izostao zadnji pas u završnicama.

U nastavku je promijenjena momčad Opatije počela igrati snažnije i odlučnije u napadu, ali bez konkretnog poteza. Bogolinu ne bi trebalo biti baš svejedno da Opatija u nastavku utakmice nije praktično uputila udarac u okvir vratiju.

U 55. minuti, nakon nesporazuma Furijana i Marshala, Dukađin nije iskoristio najbolju priliku na utakmici, sam je dvadesetak metara trčao do Čorića, koji je bio uspješniji u situaciji jedan na jedan.

Zadnjih pola sata Orijent 1919 je potpuno preuzeo inicijativu, posebno su se istaknuli pokretljivi Šarković i dvostruki strijelac Jelić, koji je dvaput smireno realizirao tehnički dotjerano izrađene prilike: prvi put nakon idealnog Šarkovićeva ubačaja, drugi put nakon osmišljenje akcije koju je počeo i asistencijom završio Ivančić.

Tadejević je konačni rezultat postavio iz slobodnog udarca: lopta je okrznula “živi zid”, promijenila smjer i završila let u mreži.

Treba izdvojiti još dvije Šarkovićeve prilike: kod prve (82) je Čorić dobro reagirao, kod druge (85) je napadač Orijenta 1919 dugačko ubačenu Tadejevićevu loptu znalački u trku primio i poslao kraj vratiju.

OPATIJA: Sušak, Furijan, Lagumdžija, Marshal, Tokić, Glavaš, Kordić, Grbac (44 Arsenijević), Pejanović, Aky, Junuzović. Drugo poluvrijeme: Čorić, Furijan (60 B. Bogolin), Lagumdžija, Marshal, Kukoč, Jugović, Glavaš (60 Ratković), Arsenijević, Kašiković, V. Bogolin, Macan

ORIJENT 1919: Mohorović, Švrljuga (35 Zuliani), Mulac, Milinović, Senčar, Fatić, Putnik, Mohorovičić, Zrilić, Dukađin, Ibiši (46 Šarković). Od 60. minute: Srzentić, Gadže, Jelić, Tadejević, Jukičić, Ivančić, Milanović, Macolić.

Pripremna utakmica: Opatija – Orijent 1919 0:4 (Švrljuga 17, Jelić 66, 74, Tadejević 78)