Mateo Monjac ostvario je hat-trick za dvadesetak minuta, najbolji napadač Orijenta 1919 lakoćom je kaznio katastrofalne reakcije opatijske obrane i odlučio pobjednika.

Opatija je počela izrazito napadački s trojicom klasičnih napadača (Bjelanović, Bilobrk, Pejanović) od koji je jedan (Bjelanović) zatvarao središnji trokut s Lucićem i Glavašom.

Jedino iznenađenje pojavilo se na klupi umjesto pred vratima, gdje je Iveša prepustio mjesto Šušku. Zoran Bogolin sjedio je na tribini budući da odrađuje suspenziju. Orijent 1919 je počeo s dvojicom napadača (Monjac, Fućak) i četvoricom igrača u središnjici posloženih u rombu (Fatić povučen, Črnko isturen).

To je već formacijski značilo da će Orijent 1919 otpočetka lakše stvarati višak u sredini.

U praksi se pokazalo da je još lakše stvarao višak u zadnjoj trećini s obzirom da je zadnja linija opatijske obrane stajala taman onako kako je najviše odgovaralo domaćin napadačima: stalno je bila u raskoraku, posebice na lijevoj strani!

Posljedica su bile četiri pogotka i dvije velike prilike Orijenta 1919 tijekom najslabije odigranog poluvremena u ne tako dugoj drugoligaškoj povijesti opatijskog nogometa.

Desetak minuta nadmoćnog ponašanja igrača Opatije splasnulo je u 13. minuti.

Švrljuga je pobjegao lijevom stranom i ubacio prizemno u sredinu, Monjac je između opatijskih stopera samo postavio nogu – 1:0.

U 17. minuti Fućak je ušao u prazni prostor udesno u kazneni prostor, odigrao paralelno na drugu stranu Monjcu, koji se znalački u primanju oslobodio za otvoreni udarac s 14 metara i precizno pogodio lijevi gornji kut – 2:0.

U 21. minuti Gadže je okomitim pasom kroz dvije opatijske linije pronašao Monjca na desnoj strani, napadač Orijenta 1919 pobjegao je braničima Opatije i iskosa zdesna loptu poslao u suprotni kut – 3:0.

Na Monjčev hat-trick nadovezao se Fućak u 35. minuti, opet je smiješno ispala opatijska obrana na lijevoj strani, Fućak je pretrčao nekoliko igrača, ušao u kazneni prostor zdesna i pogodio za 4:0.

U 34. minuti reagirala je opatijska klupa, ušao je Karamatić, opatijska obrana počela je igrati s trojicom stopera.

Minutu kasnije nova neforsirana pogreška u opatijskoj obrani omogućila je Fućku da sam otrči prema Šušku, napadač Orijenta 1919 pogodio je vratara Opatije.

Kako je Opatija igrala u obrani u prvom dijelu najbolje ilustrira 20. minuta: Berković je ispucao loptu koja je toliko predvidljivo preletjela zadnju liniju obrane da je desni branič Smolčić imao vremena pravodobno utrčati, pobjeći Kukoču, ući u kazneni prostor i loptu poslati na gredu iznad Šuška.

Što se tiče napadačke igre Opatije tiče, Berković je cijelo prvo poluvrijeme imao vremena u miru se pripremiti za nastavak utakmice.

U drugom dijelu igrala se potpuno drugačija utakmica, posebice nakon što je Putnik u 50. minuti morao u svlačionicu zbog drugoga žutoga kartona.

Opatija se u rasporedu s trojicom stopera prije svega nametnula odlučnim stavom, ova momčad definitivno ima karakter vratiti se iz ponora!

Igrači Orijenta 1919 više od pola sata praktično više nisu mogli dobiti duel ni na jednom dijelu terena, daleko najbolji igrač domaćina postao je vratar Berković.

U 53. minuti Berković je obranio udarce Glavaša i Karamatića, koji je nakon ubačaja iz kuta glavom tako uputio loptu da je vratar Orijenta 1919 morao pokazati zašto je daleko najbolji vratar Druge HNL.

Opatija nije popuštala, Monjac i Fućak ni u kontrama više nisu izgledali dovoljno brzo, u 67. minuti Bjelanović je ublažio poraz pogotkom koji se dogodio nakon klasične gužve zbog pritiska – 4:1.

U 76. minuti lopta se idealno odbila Bjelanoviću, koji se okrenuo prema Berkoviću na 14 metara, snažno je iz poluvoleja loptu poslao prema vratima….

Berković je jaki udarac obranio takvom lakoćom da je gostima ubio zadnju nadu da se mogu rezultatski vratiti u utakmicu.

Pao je ritam u završnici, vrijeme je počelo raditi za riječku momčad koja je došla do daha, ali nisu Opatijci odustali: Karamatić (80), Junuzović (82) i Fumić (88) u obećavajućim pozicijama bezuspješno su pokušali svladati Berkovića.

Rezultati u petak odigranih utakmica 24. kola 2. HNL: Orijent 1919 – Opatija 4:1, Cibalia – Bijelo Brdo 0:2, Dubrava – Dinamo 2 3:1, Hajduk 2 – Rudeš 2:2, Hrvatski dragovoljac – Kustošija 1:0, Osijek 2 – Inter 1:2. Igrano u četvrtak: Solin – Sesvete 2:2.

Druga HNL – 24. kolo
ORIJENT 1919 – OPATIJA 4:1
Igralište na Krimeji. Bez gledatelja

Sudac: Ivana Martinčić (Koprivnica) 6
Strijelci: 1:0 Monjac (13), 2:0 Monjac (17), 3:0 Monjac (21), 4:0 Fućak (35), 4:1 Bjelanović (67)
Žuti kartoni: Putnik (Orijent 1919), Bilobrk, Bertoša, Maloku (Opatija)
Crveni karton: Putnik (50, drugi žuti karton)

ORIJENT 1919: Berković 7, Smolčić 6,5, Mulac 6,5, Tadejević 6,5, Švrljuga 6,5 (90 Vidas -), Fatić 6, Putnik 6, Črnko 6, Gadže 6 (78 Hodža -), Monjac 8 (83 Srzentić -), Fućak 7 (90 Bosančić -)

OPATIJA: Šušak 5, Maloku 5 (75 Malinić -), Jukičić 5, Bertoša 5, Kukoč 5, Glavaš 5,5, Lucić 5,5 (64 Fumić -) Bjelanović 5,5, Bogolin 5 (64 Junuzović -), Pejanović 5 (36 Karamatić 5,5), Bilobrk 5 (46 Klapan 5,5)

Kalendar događanja