Nakon druge utakmice protiv vodećih slovenskih drugoligaša (Gorica, Koper) prošle sezone, trener Orijenta 1919 Fausto Buducin može biti zadovoljan. Ne toliko rezultatima na koje svašta može utjecati koliko igrom u prvim poluvremenima  obiju utakmica, kada je Budicin koristio igrače koji prema njegovoj ideji trebaju igrati kvalifikacije za plasman u Prvu HNL protiv Istre 1961.

Ako Budicinova ideja zaživi do kraja, Istra 1961 će imati većih problema nego što mnogi misle. Trener Orijenta 1919 očigledno je odlučio složiti  momčad od motoročnih igrača kojima je obvezna igra prirođena. Slično kao u utakmici protiv Gorice, igrači Orijenta 1919 u prvom poluvremenu protiv Kopera bili su brži, pokretljiviji, vižljastiji u otvaranju i posebice u zatvaranju prostora. Tzv. obvezna igra svih igrača forte je momčadi Orijenta 1919, koja izgleda vrlo kompaktno u zadnjoj trećini.

Trener Orijenta 1919 očigledno je odlučio složiti  momčad od motoročnih igrača kojima je obvezna igra prirođena

Za razliku od utakmice protiv Gorice, Orijent 1919 je do odmora bolje izgledao u izlascima iz svoje trećine i ulascima u zadnju trećinu, za potpuni doživljaj nedostajao je završni pas, ali tu ni jedan trener ne može puno pomoći.

Isto kao što Vargiću nitko nije mogao pomoći, kada je Flego s 18 metara precizno prebacio vratara Kopera i atraktivno zatresao mrežu – 1:0. Iako je Orijent 1919 djelovao puno opasnije, treba izdvojiti dvije izgledne prilike gostiju, obje su se dogodile u nekontroliranim uvjetima.

U 24. minuti Čirjak je na lijevoj strani osvanuo sam ispred Berkovića, uzalud su domaćini tražili zaleđe prije nego što je Berković u situaciji jedan na jedan pokazao zašto je prošle sezone bio najbolji vratar druge lige. U 31. minute gosti su mogli kazniti pogrešno Liberovo dodavanje u zadnjoj trećini, nakon tri dodavanja na nepostavljenu obranu Vršič je izašao na čistinu slijeva i promašio vrata.

U drugom dijelu obojica trenera promijenili su momčadi, počela se igrati drugačija utakmica koja je završila neodlučeno. Tako se otprilike i igralo, Orijent 1919 je izgledao puno propusnije nego u prvom dijelu, veliki broj promjena morao je poremetiti balans momčadi.

Koper je puno lakše ulazio u završnicu, posebice je opasno izgledao snažni Jozinovićev (66) udarac zbog kojega se greda iznad Popovićeve glave dobro zatresla.

U 71. minuti Krajnovič je iz blizine zakucao loptu, u 81. minuti Gerc je postigao pogodak nakon što su svi očekivali da će sudac dosuditi prekršaj na Brdaru. Iskazali su gosti nekoliko puta tijekom utakmice naglašenu nervozu zbog sudačkih odluka, dogodio se u prvom dijelu crveni karton zbog prigovora gostujuće klupe,..

Gosti su svaku sudačku odluku shvaćali kao međunarodni incident nakon što sudac Linić u prvom poluvremenu nije dosudio prekršaj za Koper nakon gruboga Fatićeva starta.

Pripremna utakmica: Orijent 1919 – Koper 2:1 (Flego 17, Gerc 81/Krajinovič 71)

ORIJENT 1919: Berković, Travaglia, Smolčić, Tadejević, Ivančević, Fatić, Liber, Iličić, Črnko, Maružin, Flego. Drugo poluvrijeme: Popović, Vidas, Mulac, Tadejević (61 Srzentić), Petrović, Liber (61 Bosančić), Mohorovičić (75 Milinović), Šantek, Maružin (61 Sharbini), Brdar, Gerc

KOPER: Vargić, Badžim, Cerovec, Balta-Jelić, Jozinović, Dodlek, Pejić, Mišić, Vršič, Čirjak, Vekič. Još su igrali: Adam, Galina, Margetič, Bešir, Meštrič, Krajinovič, Ovsenek, Pozrl