Baveći se temom obrazovanja i kulture u vremenu krize, od 30. listopada do 1. studenog održat će se dvije online konferencije kojima se privode kraju veliki međunarodni projekti Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs i Freiraum, u kojima kao partneri sudjeluju i riječke institucije i organizacije.

Kulturne politike i rad u kulturi

U petak i subotu, 30. i 31. listopada, u organizaciji Odsjeka za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci i udruge Drugo more, svi zainteresirani mogu se uključiti u program pod nazivom Kultura i kriza: Obrazovanje, participacija i kreativni rad danas. Riječ je o seriji kratkih seminarskih radionica i predavanja na temu kulturnih politika, rada, zaposlenja u kulturi i participativnih praksi u kulturi i umjetnosti, koja će se u okviru projekta Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs (AHEH) i programa Refleks održati putem platforme Zoom.

Projekt Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs

Prvog dana seminara (link za uključenje) program započinje u 14:30 sati, predstavljanjem ciljeva, rezultata i sudionika spomenutog projekta, nakon čega će prezentacije održati dr. sc. Jaka Primorac (Rad i zaposlenost u kulturi), Davor Mišković (Kontekst kao sadržaj – razvoj nezavisne scene u Hrvatskoj) i izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum (Europski okvir za institucionalnu samorefleksiju angažmana sveučilišta u zajednici: Primjer Sveučilišta u Rijeci).

Idućeg dana (link za uključenje), s početkom u 11 sati, prezentacije će održati Ana Ajduković (Suradnja sveučilišta i lokalne zajednice) i Marija Katalinić (Civilne inicijative u kulturi), nakon čega će uslijediti komentari i zaključci.

Program je na hrvatskom jeziku, a detaljnu satnicu, poveznice za uključenje i raspored izlaganja potražite na ovoj poveznici.

Freiraum Festival Rijeka, Prostor slobode - kriza i solidarnost

Spomenuti online seminar vremenski se poklapa s događajem Freiraum Festival 2020, koji je zajednički razvilo više od 40 organizacija iz cijele Europe. U središtu festivala je online konferencija koju prati više od 20 lokalnih događanja, s fokusom na dva važna pitanja u kontekstu aktualne pandemijske krize: stanje slobode u Europi danas (stalna biopolitička kriza i društveni pokreti u nastajanju), te stanje umjetnosti (novi formati i nova publika).

Od petka do nedjelje, odnosno od 30. listopada do 1. studenog, o tim će temama raspravljati etablirani mislioci i publika iz cijele Europe, koji će se sastati na mreži i izvan nje, na posebno osmišljenim događajima. Konferencija uključuje predavanja, diskusije, umjetničke intervencije posebno dizajnirane za mrežni format i live vezu s lokalnim događajima partnera iz projekta Freiraum.

Besplatna stručna vodstva kroz svije izložbe

Riječki događaj, pod nazivom Prostor slobode: kriza i solidarnost, održat će se u organizaciji Drugog mora i Goethe-Instituta Kroatien u subotu, 31. listopada na prvom katu Exportdrva (Grobnička riva bb, Rijeka), gdje će se od 14 do 18 sati u fizičkom prostoru moći pratiti video prijenos konferencije. U okviru događaja bit će organizirana i besplatna stručna vodstva kroz izložbe Piratska skrb: učiti iz neposluha i Usijano more koje završavaju upravo u subotu, 31. listopada.

Za sudjelovanje na konferenciji nije potrebna prethodna registracija, a moguće ju je tijekom tri dana trajanja uživo pratiti i putem internetske stranice festivala.

Vodstvo kroz izložbu Piratska skrb: učiti iz neposluha održat će u 13 sati jedan od njezinih autora, Marcell Mars, dok će zainteresirane kroz izložbu Usijano more u 17 i 19 sati provoditi Davor Mišković i Ivana Katić iz Drugog mora. Sudjelovanje u vodstvima je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail adresu info@drugo-more.hr.

Više informacija o programu Freiraum Festivala 2020 doznajte na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija by Tanja Kanazir

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije