Pred mjesec dana tri su riječke književnice – Vesna Kurilić, Antonija Mežnarići i Ana Cerovac – otvorile platformu za kolektivno književno stvaralaštvo Decameron 2020 – priče iz karantene te pozvale autore da im pošalju svoje radove.

Projekt su pokrenule s ciljem da se virtualni krajolik ispuni kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te da se proizvede umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti otkazane kulturne programe. Za razliku od likova iz Boccacciovog originala, autori današnjeg Dekamerona koriste Internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji u svakom trenutku mogu navratiti na njihovo “književnoladanje”.

Organizatorice priznaju da u trenutku raspisivanja poziva ni same nisu očekivale ovako plodonosan i raznolik odaziv pisaca i spisateljica. Naime, u nepunih mjesec dana na adresu uredništva pristiglo je preko stotinu priča iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, dokazujući kako je ovaj događaj inspirirao autore najraznolikijih profila, književnih usmjerenja i umjetničkih pristupa.

Neki od tvoraca priča su iskusni i često objavljivani pisci, drugi su nadareni početnici, neki pišu dijalektom, drugi se javljaju iz dijaspore

Na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama svakodnevno se objavljuje po jedna priča, vikendom nerijetko i dvije, tako da je „Dekameron našeg doba“ ispunjen čitavim nizom pripovijesti: od introspektivnih crtica iz svakodnevnog života, preko humorističnih novela, pa sve do priča s područja spekulativne fikcije. Jednako su raznoliki i njihovi tvorci: neki od njih iskusni su i često objavljivani pisci, drugi su nadareni početnici, neki pišu dijalektom i obrađuju zavičajne teme, drugi se javljaju iz dijaspore.

Da je odaziv više nego zadovoljavajuć svjedoči i dobni raspon književnika, od kojih je najstariji učesnik rođen davne 1933. godine, a najmlađe do sada objavljene „Dekameronke“ učenice su nižih razreda srednjih škola. Čitateljske recepcije također ne manjka – publika svakodnevno prati Decameron 2020 na Facebooku i blogu te koristi mogućnost komentiranja za pohvale pročitanih priča i ohrabrivanje autora na daljnje stvaranje.

Program za Noć knjige

Poseban program priprema se i za nadolazeću Noć knjige. U neformalnom druženju na virtualnom književnom ladanju pisci, čitatelji i urednice platforme u izravnom video pozivu otvorit će temu književnosti koja nastaje u izolaciji.

Autori će ispričati što ih je potaknulo da se uključe u inicijativu, odakle su crpili inspiraciju i je li im pisanje pomoglo u nošenju s izazovima ovog vremena. Čitatelji će imati priliku razmijeniti dojmove i čitateljsko iskustvo u vrijeme pandemije i karantene.

Poziv spisateljicama i piscima traje do 30. 4. 2020.

Susretu mogu pristupiti svi zainteresirani prijavom na obrazac na blogu Decameron 2020. Na tragu renesansnog izvornika, i ovo će druženje završiti malom literarnom igrom: u duhu projekta, sudionici će kroz književnu igru sudjelovati u zajedničkom pisanju jedne posve nove priče.

Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije, a u planu su i tiskana izdanja.

Poziv spisateljicama i piscima traje do 30. 4. 2020. a sve dosad objavljene priče dostupne su na https://decameron2020price.wordpress.com/

 

Kontakt: decameron2020.hr@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/decameron2020price/

Web: https://decameron2020price.wordpress.com/