“A Town Called River“ prvi je dio istoimene trilogije, a drugi je dio u pripremi za kraj 2022. godine. Ovaj naslov rijedak je primjer književnosti iz žanra urbane fantastike smještene na riječko područje, napisane na engleskom jeziku te namijenjene stranom tržištu.

Roman prati riječkog iseljenika Paula (rođenog kao Pavle), koji po povratku u rodni grad kako bi prisustvovao čitanju nonine oporuke, otkriva da je, osim stana u starom centru grada, od none naslijedio i nešto mnogo intrigantnije: moći krsnika, magičnog zaštitnika i borca za “male ljude” iz narodnih predaja naših područja. Uz malu pomoć nekoliko lokalnih vještica, prijateljice iz djetinjstva, noninog kućnog domaćeg imenom Bowie i svojih novootkrivenih moći putovanja kroz svijet snova nad usnulom Rijekom, Paul se pokušava uhvatiti u koštac s višestoljetnim nasljeđem o kojem, zapravo, skoro ništa ne zna. Muči ga još i teže pitanje – može li, nakon što je otkrio ovu skrivenu, magičnu Rijeku i obiteljsku odgovornost za njezine stanovnike, doista samo tako spakirati kovčege i vratiti se natrag u bijeli svijet, ostavljajući svoje sugrađane na milost i nemilost štrigunima, morama i čitavoj paleti drugih nadnaravnih predatora o kojima nitko gotovo ništa ne zna – uključujući i njega?

Antonija Mežnarić i Igor Rendić

Antonija Mežnarić i Igor Rendić

Razgovarali smo s autorom o inspiraciji te kako se uopće odvažio na svoj prvi roman, s urednicom Antonijom Mežnarić i suurednicom Vesnom Kurilić o prvim dojmovima teksta te s Korinom Hunjak, koja nam je otkrila proces nastanka ilustracije. Što nam je sve otkrio ovaj kreativni tim koji ponosno stoji iza prvog dijela trilogije, pogledajte u prilogu.

Igor Rendić, višestruko nagrađivani autor fantastike i književni prevoditelj s bogatim opusom iz žanra krimića, trilera, fantastike i znanstvene fantastike, svoj je prvi roman napisao na engleskom jeziku i kako bi našu lokalnu folklornu tematiku približio stranoj publici željnu “slavenske fantastike” (primarno proslavljene serijalom Witcher/Vještac poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog i fenomena Shadow and Bone/Sjena i kost iz pera izraelsko-američke autorice Leigh Bardugo).

Shtriga je mali nakladnik iz Rijeke s velikim fokusom na knjige domaćih autora u širokoj distribuciji. Njihova je strast fantastika u svim podžanrovima i književnim formama, s primarnim interesom za naslove smještene na hrvatsko područje, inspirirane stvarnom domaćom povijesti i zamišljenom budućnosti. Njihovi su naslovi dostupni putem online distributera iz čitavog svijeta, te u sustavu ZaKi Book. Ponosni su dobitnici nagrade ESFS, koju dodjeljuje Europsko udruženje za znanstvenu fantastiku, za jednog od najboljih izdavača u protekle dvije godine.