Inspirirana romanom Estetika otpora Petera Weissa, predstava problematizira odnos europske i američke politike prema Bliskom istoku. Iako mnogi za predstavu kažu da je jedna od trenutno najkontroverznijih u Europi, Jelena Kovačić, v.d. ravnateljice Hrvatske drame, ne smatra ju kontroverznom.

„Predstava je u svakom slučaju vrlo direktna, otvorena, brutalna i potresna s jedne strane, a s druge strane vrlo poetična. Mislim da je važna u ovom trenutku jer nam postavlja neka pitanja koja si mi, kao Europljani, itekako moramo postaviti“, istaknula je Kovačić.

Predstava je u Poljskoj i BiH izazvala burne reakcije pa su za riječku premijeru angažirani zaštitari i policija, no nije bilo nikakvih incidenata, već se prije predstave okupilo desetak hrvatskih branitelja u mirnom prosvjedu ispred HKD-a.

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji koju čine HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko
gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka). Predstavu je režirao Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević, scenograf Igor Pauška, kostimografiju i oblikovanje maske osmislila je Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić.