Održan 4. Međunarodni Invest forum

U uvodnom govoru, sudionicima su se obratili Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grad Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije te NJ.E. Andreas Wiedenhoff, Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

Župan Komadina, obrazložio je kako je upravo Austrija logičan odabir za partnera na ovogodišnjem Invest forumu jer se želi unaprijediti tradicionalno dobre poslovne i političke odnose i veze dviju prijateljskih zemalja te doprinijeti ostvarenju barem nekih od brojnih projekata i projektnih ideja vrijednih gotovo 10 milijardi eura koji se nude na području Primorsko- goranske županije. Mogućnost proširenja suradnje s austrijskim poduzetnicima župan Komadina vidi kroz unaprjeđenje industrije orijentirane na izvoz, a  pogotovo u onim granama u kojima Hrvatska i ova Županija imaju dugogodišnje iskustvo kao što su turizam, drvna industrija, metaloprerađivačka, elektroindustrija, farmaceutsku, kao i područje istraživanja i razvoja.

Zamjenik gradonačelnika Grad Rijeke, Marko Filipović u svom se uvodnom obraćanju dotaknuo desetak velikih projekata Grada Rijeke koji su predstavljeni kroz prethodna tri održana foruma, a od kojih je nekolicina već krenula sa konkretnom realizacijom. Pritom je izdvojio novi Klinički bolnički centar, uz  koji se veže projekt   Izgradnja Energove energane na Sveučilišnom kampusu u Rijeci te nezaobilazni novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali čija je izgradnja već odmakla s radovima.

Održan 4. Međunarodni Invest forumZamjenik Filipović istaknuo je i važnost riječkog turizma, koji je, kako je zamjenik naglasio, predvodnik u pozitivnim trendovima. Dodao je kako se stoga s pravom radi na razvoju turizma u Rijeci pa će na ovogodišnjem Forumu biti predstavljen Razvojni projekt zone Preluk.
 
Četvrti Invest Forum sastojao se od tri panel rasprave: Investicijski plan Hrvatske za investicijski plan za Europu, Projekti Primorsko-goranske županije za investicijski plan za Europu te “Zeleno-plavi” projekti Primorsko-goranske županije.

Program je započeo panel raspravom o investicijskim mogućnostima Hrvatske i Primorsko-goranske županije u okviru Investicijskog plana EU kojeg je predstaviti povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. U nastavku programa predstavljena su i tri projekta s područja PGŽ koja su ušla na „Junkerovu listu“, te osam projekata javnog i privatnog sektora u Primorsko-goranskoj županiji.

U svom obraćanju europski povjerenik Mimica zaključio je kako bi Republici Hrvatskoj za uspješnu realizaciju niza projekata bio dovoljan i samo jedan posto od ukupnih 315 milijardi eura predviđenih za investicijska ulaganja. Međutim dodao je i kako se Europa suočava s jazom ulaganja, koja su niža za petnaest posto odnosno čak 430 milijardi eura u odnosu na 2007. godinu kada su ulaganja bila najviša.
 
U prvom panelu sudjelovao je i zamjenik Filipović, kojem je upućeno pitanje u vezi liste projekata Grad Rijeke za Europu sa zamolbom da izdvoji one najznačajnije. Filipović je od niza projekata izdvojio novi Kontejnerski terminal za kojeg se predviđa da bi trebao biti gotov do kraja 2017. godine kao i dokapitalizaciju Luke Rijeka.

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije