5. Invest forum

Ovaj jesenski susret s investitorima organiziraju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, u suorganizaciji s Gradom Opatijom, Agencijom za investicije i konkurentnost te HGK-Županijskom komorom Rijeka. Forum su otvorili Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Pozdravljajući sudionike Foruma, gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da su investicije nešto što je najpotrebnije, jer je bez njih teško govoriti o gospodarskom napretku i otvaranju novih radnih mjesta. „U želji da ubrzamo gospodarski oporavak ovog našeg kraja, odlučili smo se za organizaciju Foruma kako bi investitorima predstavili kvalitete ovog područja. One su, između ostalog, posljedica izuzetnog geografskog položaja u ovom dijelu Europe, ali i pozitivnog poslovnog okruženja. U to su se mogli uvjeriti i svi oni koji su do sada imali priliku s nama surađivati i na našem području pokrenuti svoje poslove“, rekao je Obersnel.  

Pozivajući gospodarstvenike i investitore da iznesu svoje prijedloge i očekivanja, gradonačelnik je dodao kako je Grad Rijeka stavio naglasak na četiri vrlo važne teme, a to su projekti Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 i Urbane aglomeracije Rijeka, izgradnja novog riječkog kliničko bolničkog centra te prenamjena prostora bivše rafinerije na Mlaki u znanstveno-tehnologijski park, zamisao koja je tek u povojima, ali koja bi kroz suradnju INA-e, Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke imala velike razvojne potencijale.   

„Projekt EPK važan je ne samo za kulturu, već i za razvoj turizma, sveučilišta i različitih start up programa, a u konačnici i kreativne industrije. Osim što ćemo privući veliki broj posjetitelja, otvara se mogućnost različitih vrsta investiranja na ovom području“, rekao je Obersnel, istaknuvši i važnost urbanih aglomeracija kao način za međusobno povezivanje općina i gradova na razvoju najvažnijih projekata za cijelo područje. „Riječka aglomeracija, kao prva koja je službeno formirana u Hrvatskoj, nedavno je dobila 50 milijuna eura iz EU fondova i vjerujem da će njezini projekti investitorima biti vrlo primamljivi“.   

5. Invest forumŽupan Zlatko Komadina istaknuo je da je Invest forum naišao je na dobar odjek te su na području Županije evidentno pojačane investicijske aktivnosti. “Forum je također dobar pokazatelj za nove ulagače da u nama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave i našim institucijama, imaju dobre partnere“, rekao je župan, dodajući da osim javnih investicija, ima i privatnih, poglavito u turizmu i izgradnji novih kapaciteta u poslovnim zonama na Kukuljanavu i Miklaviji.

Program je započeo panel raspravom o prednostima i trendovima ulaganja u Hrvatsku i Primorsko-goransku županiju, iskustvima ulagača te prijedlozima kako poboljšati poslovnu i investicijsku klimu. Zaključeno je da je naša regija konkurentna, društveno pravedna i poželjna za život i rad. No bez decentralizacije, ozbiljne porezne reforme i strukturalnih organizacijskih promjena na razini države, teško će se moći napraviti učinkovita investicijska platforma. U raspravi su, uz župana i riječkog gradonačelnika, sudjelovali i prof. dr. sc. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača i prof.dr.sc. Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka.

U sklopu rasprave o poticanju investicija u inovacije i znanost, prof.dr.sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, govorio je o projektima riječkog sveučilišta, posebno o superračunalu BURA i Znanstveno-tehnologijskom parku Step 2. Mogućnosti ulaganja u 3D tehnologije predstavio je doc.dr.sc. Sven Maričić, pomoćnik rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dok su voditelji udruge Bura znanja Marin Trošelj i Pavao Pahljina govorili o STEMI robotu pauku za učenje, o tome kako će raditi komplet za izradu i programiranje svojih robota.

5. Invest forumUslijedilo je predstavljanje investicijskih potencijala Primorsko-goranske županije, a Grad Rijeka predstavio se projektima Urbane aglomeracije Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. u funkciji razvoja regije.

Predstavljajući projekte Urbane aglomeracije Rijeka, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, Srđan Škunca, istaknuo je da je to nešto što je novo u Hrvatskoj, a što Europa njeguje duži niz godina. Grad Rijeka, kao središte aglomeracije, kroz godinu i pol rada definirao je niz planova i projekata. Među njima, pročelnik je posebno istaknuo obnovu zapuštenih i vojnih područja. Tako će se, u okviru projekta EPK-a, revitalizirati kompleks „Benčić“. Obnovit će se određeni broj prostora javne namjene, no investitorima se nudi mogućnost ulaganja u prateće, hotelske, poslovne i druge sadržaje. Drugi projekt je revitalizacija zone bivše rafinerije na Mlaki. Pregovori Grada Rijeke s INA-om koja je vlasnik zemljišta su u tijeku, a obnova se temelji na aktiviranju dijela graditeljskog nasljeđa za različite komercijalne sadržaje, ali i zadržavanje dijela postrojenja na otvorenom kao jednog interpretacijskog centra baštine u Rijeci. Investitorima će, uz znanstveno-tehnološke komponente, na raspolaganju biti oko 80.000 četvornih metara za nove sadržaje.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar ponovio je da je EPK prvenstveno politički projekt Europske unije. Financijska konstrukcija za projekte koji bi trebali preobraziti sliku Rijeke kakvu poznajemo, najvećim dijelom je zatvorena, a tri milijuna eura trebala bi doći iz privatnog sektora. Projekti se tiču i Broda Galeb i dijela bloka „Benčić“, odnosno uređenja 1500 metara kvadratnih namijenjenih isključivo za komercijalne sadržaje. „EPK je veliki investicijski ciklus koji će sigurno potpuno promijeniti međunarodni imidž Rijeke i regije, ali i naše mišljenje o samima sebi“, zaključio je Šarar.

5. Invest forumStručni voditelj Javne ustanove NP Risnjak, Dragan Turk, predstavio je mogućnosti ulaganja u Nacionalni park Risnjak, načelnik Općine Lokve Toni Štimac u općinske projekte, dok je predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, mr.sc. Boris Draženović, na primjeru KBC-a Rijeka obrazložio kako se  putem javno-privatnog partnerstva može ulagati u Primorsko-goransku županiju.

Invest forum završio je predstavljanjem primjera dobre prakse pa je tako Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra, iznio pogodnosti Industrijske zone Kukuljanovo, a Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadran d.d. Crikvenica, potencijale hotelsko turističke tvrtke Jadran Crikvenica. O turističkim investicijama Jadranke Mali Lošinj govorila je Tatjana Braškić, direktorica službe, projektnog menadžmenta Jadranka d.d, a posljednji primjer, rad i ulaganja u energanu na biomasu predstavio je Zvonimir Preveden, predstavnik austrijske tvrtke Richard Stuckler.

Na upit novinara o mogućnostima ponovnog razvoja velike industrije, gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se tako nešto teško može provesti jer je područje koje Rijeka pokriva gotovo u potpunosti urbanizirano, a to je ujedno i razlog zašto se Grad opredijelio za razvoj inovativnih industrija. Odgovarajući na upit o projektu razvoja Delte, pojasnio je da se on nije realizirao zbog stalnih zakonodavnih nejasnoća oko upravljanja zemljištem na pomorskom dobru, što odbija investitore. „Hrvatska stoga treba cjelovitu reformu zakonodavstva kako bi se uklonile smetnje u realizaciji projekata“, zaključio je gradonačelnik.

Kalendar događanja