Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je na objavljeno priopćenje Katarine Peović u kojem je ustvrdila da je HNK Rijeka privilegirani klub u odnosu na druge nogometne klubove i druge sportove u Rijeci.

Gradonačelnikovo priopćenje prenosi u cijelosti:

Prozivajući Grad Rijeku za neadekvatnu politiku forsiranja profesionalnog sporta, gospođa Peović promašila je sve što je mogla. Pokazala je višestruko nerazumijevanje proračunskih izdvajanja za sport, apsolutno nepoznavanje vlasničke strukture HNK Rijeke, ali i ozbiljnu amneziju ili sljepilo u uočavanju izgrađenih sportskih objekata u Rijeci.

Evo točnih podataka koji ispravljaju potpuno pogrešne teze gospođe Peović.

Od ukupnih sredstava namijenjenih programima sporta, 82% Grad Rijeka izdvaja za sportske programe namijenjene djeci i mladima, a ne za profesionalni sport. Dakle, 9,8 milijuna kuna godišnje namijenjeno je djeci i mladima za bavljenje sportom.

Također, s 1,7 milijuna kuna godišnje Grad Rijeka financira trenere koji provode sportske treninge djeci i mladima.

Dalje, u proteklih nekoliko godina Grad Rijeka je uložio gotovo pola milijarde kuna (dakle, gotovo 500 milijuna kn) u izgradnju: Bazena Kantrida, Atletske dvorane, Centra Zamet i Otvorenog igrališta Kampus, i to kako bi stvorio mogućnosti za bavljenje sportom i rekreacijom svima – djeci, mladima, rekreativcima, starijim građanima i uopće onima koji žele biti fizički aktivni – a ne samo profesionalnim sportašima. 

Sljedeće brojke pokazuju koliko ove sportske objekte koriste – svi,  a ne samo profesionalni sportaši. Bazeni Kantrida u godinu dana bilježe gotovo 302 tisuće ulaza korisnika od kojih  gotovo 62 tisuće čini građanstvo, različite udruge i institucije (npr. Udruga umirovljenika grada Rijeke, Udruga invalida rada, Udruga HIVIDR Sv. Vid i dr.). Oko 240 tisuća ulazaka godišnje čine sportski klubovi za treninge i natjecanja i to različitih dobnih kategorija (od plivačkih vrtića do veterana). Centar Zamet u godinu dana bilježi gotovo 98 tisuća ulazaka  i to većinom rukometaša i rukometašica svih dobnih uzrasta, a ne samo profesionalaca. Sportaši rekreativci najviše su koristili Otvoreno igralište Kampus koje je zabilježilo oko 107 tisuća dolazaka trkača, košarkaša, nogometaša i drugih.

Sportski klubovi čije sportske aktivnosti financira Grad Rijeka, sportske objekte koriste besplatno, i to tako da umjesto sportskih klubova Grad Rijeka godišnje plaća preko 30 milijuna kuna za rad i poslovanje tih objekata. Ponavljam pritom, 82% ukupnog iznosa za sportske aktivnosti namijenjeno je programima za djecu i mlade. Znači, jasno je da u ovim objektima borave svi, a ne samo profesionalni sportaši.

Ove brojke više su nego jasna argumentacija kojom otklanjam lažne teze Katarine Peović da Grad Rijeka forsira profesionalni sport. Svoje populistički iznesene parole „potreban nam je sport za sve!“ gospođa Peović se sada možda i posrami jer u Rijeci je SDP s koalicijskim partnerima njenu puku parolu odavno sproveo u djelo i već je omogućio bavljenje sportom i rekreacijom – za sve!

Usput, ne sjećam se da sam vidio amandman na proračun Vlade RH kojim bi gospođa Peović zatražila ili uvela kategoriju Javnih potreba u sportu kao što postoji kategorija Javnih potreba u kulturi. Da joj je do sporta doista stalo, i to sporta za sve, imala je priliku i nadležnost da ovo učini.

Samo usput još želim navesti, kako bih stavio točku na i (i možda još malo posramio gospođu Peović) pored ovih gore iznesenih činjenica, Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj provodi i financira program Rijeka pliva! kojim su obuhvaćeni svi učenici osnovnih škola koji u drugom razredu pod stručnim vodstvom u ovom programu – nauče plivati!  Svojedobno je to bio ambiciozno zamišljen dio nacionalnog školskog obrazovnog standarda, no, u cijelosti ga provodi očito – samo Rijeka. Dodatno, Rijeka je u osnovne škole uvela i u cijelosti financira program RiMove koji se održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka i to na način da se djeca koja pohađaju produženi boravak potpuno besplatno mogu baviti: atletikom, gimnastikom i judom kao bazičnim olimpijskim sportovima, te stolnim tenisom, kendom, odbojkom, nogometom, rukometom i košarkom. Program vode stručni treneri i riječki sportaši te psiholozi i sociolozi koji prate aktivnosti, a uz sport učenici se upoznaju i sa osnovama zdrave prehrane. Ništa nas ne obvezuje na provedbu svega ovoga osim usmjerenja i uvjerenja Grada Rijeke da rekreacija i sport te stvaranje zdravih navika života trebaju biti dostupni – svima.

Što se tiče HNK Rijeke i tobože privilegiranog položaja ovog privatnog kluba, za početak informiram gospođu Peović da je Grad Rijeka s 30% udjela suvlasnik HNK Rijeke. Dakle, to nije isključivo privatni klub i naše nas suvlasništvo u njemu – obvezuje.

Iako se predstavlja kao smrtni neprijatelj ikakvog privatnog kapitala, gospođa Peović trebala bi bar na razini zdrave logike razumjeti da se teško može govoriti o privilegiranosti kluba koji je inicijativom privatnog kapitala izgradio stadion i pripadajući Kamp s 20-ak milijuna eura privatnog novca, dok, podsjetit ću ovdje – svi ostali klubovi besplatno koriste sportske objekte koje je izgradio Grad Rijeka javnim sredstvima od pola milijarde kuna.

A sada i pojašnjenje merituma oko kojeg se lomi gospođa Peović: Tvrtka Stadioni Kantrida d.o.o  je  kao investitor izgradnje Kampa na Rujevici kupila od Grada Rijeke dio zemljišta i ta je tvrtka obveznik plaćanja komunalnog doprinosa kao i svaki drugi investitor, dakle Stadioni Kantrida ili HNK Rijeka nisu privilegirani po toj osnovi. Potraživanja Grada Rijeke od Stadiona Kantrida za kupljeno zemljište, redovne i zatezne kamate te komunalni doprinos iznose oko 13 milijuna kuna. Taj iznos se kompenzira korištenjem Kampa za mlađe nogometne uzraste, a mjesečni iznosi prijeboja od 250 tisuća kuna predviđeni su sukladno otplatnim planovima i korištenju sportskih objekata. Inače, kompenzacija je uobičajeni način rješavanja međusobnih potraživanja.

Podsjećam ovdje još jednom ukratko da Grad Rijeka izdvaja preko 30 milijuna kuna godišnje za rad ostalih spomenutih objekata sporta kako bi oni ostalim sportskim klubovima bili besplatni za korištenje. Znači, ne razumijem u čemu uopće gospođa Peović vidi privilegiranost HNK Rijeke. Možda naprosto ne voli NK Rijeku pa na nju upire prstom. Tek se nedavno doselila u Rijeku, pa joj je očito još uvijek u mislima samo Dinamo.

Gradonačelnik Rijeke
Vojko Obersnel