Aktualni saziv Savjeta mladih, konstituiran 24. svibnja 2022., odlučan u ideji da svoje aktivnosti učini vidljivima i približi se mladima čije interese zastupa, uočio je nedostatak u nepostojanju prepoznatljivog vizualnog rješenja koje bi se koristilo u planiranim aktivnostima Savjeta mladih i u komunikaciji prema javnosti. S obzirom na to da se savjeti mladih specifično bave zastupanjem interesa mladih, ideja je bila izradu vizualnog rješenja povjeriti upravo mladima, u ovom slučaju studentima Akademije primijenjenih umjetnosti, kojima je upućen poziv na suradnju koja je realizirana uz stručno mentorstvo i superviziju profesora. Studente je u ovom projektu kroz proces osmišljavanja i izrade vizualnih rješenja za Savjet mladih Grada Rijeke vodio profesor Aljoša Brajdić koji je istaknuo kako su ovakve suradnje korisne jer omogućuju studentima rad na stvarnim projektima i stvarnim klijentima.

Savjet mladih Grada Rijeka logo_Eleonora Škrobonja

Prvonagrađeni rad Eleonore Škrobonja – novi logo Savjeta mladih Grada Rijeke

Aktivnosti riječkog Savjeta mladih u ovoj godini

Predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković zahvalio je svima uključenima u ovaj projekt istaknuvši kako je suradnja s Akademijom bila prirodna i logična.

„Želimo da aktivnosti i projekti kojima ćemo se baviti u budućnosti budu vidljiviji i vizualno prepoznatljivi“, rekao je Čanković dodavši kako iza loga treba stajati rad i sadržaj te je najavio aktivnosti Savjeta mladih u ovoj godini. „U prosincu 2022. Savjet mladih Grada Rijeke donio je svoj Program rada za 2023. koji će biti ponuđen Gradskom vijeću na usvajanje na sljedećoj sjednici. Navedeni program obuhvaća sudjelovanje Savjeta mladih Grada Rijeke u izradi i praćenju provedbe Programa za mlade Grada Rijeke, osnaživanje vidljivosti Savjeta mladih Grada Rijeke u lokalnoj zajednici i šire, unapređenje modela informiranja mladih u lokalnoj zajednici, što uključuje prenamjenu web portala Moja Rijeka u web portal za mlade te kreiranje novih online sadržaja od interesa za mlade. Također u planu je i provedba Sporazuma suradnje Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Grada Križevaca i Savjeta mladih Grada Rijeke koji je potpisan u studenom 2021. Isto tako, teme koje su nam izuzetno važne i kojima ćemo se u svom radu baviti su i stambena politika za mlade kao i studentske stipendije“, objasnio je Čanković i pozvao sve zainteresirane mlade ljude da prate informacije o njihovom radu putem društvenih mreža i da se uključuju u njihove projekte.

Drugonagrađeni rad Barbare Spasović_logo Savjet mladih Grada Rijeke

Druga nagrada dodijeljena je radu Barbare Spasović

Nagrade trima najboljim idejnim rješenjima

Na upućeni poziv za izradu vizualnog identiteta pristiglo je 10 idejnih rješenja koja je pregledalo i o njima raspravljalo sedmeročlano povjerenstvo u kojem su bili zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, predstavnici Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković, Mateo Žmak i Dino Jelenić, savjetnica za EU projekte i mlade u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo Lucija Kero te profesori s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, izv. prof. art. Marko Koržinek i Doc. art. Sanjin Kunić.

Povjerenstvo je izabralo tri najbolja idejna rješenja od čega je za prvonagrađeno rješenje izrađena i knjiga standarda.

Nagradni fond osiguran u okviru ove suradnje donio je autorici trećenagrađenog rješenja, Ivani Ivaničić, 1.000 kuna, autorici drugonagrađenog idejnog rješenja, Barbari Spasović, 2.000 kuna, a autorici prvonagrađenog rješenja i izrađivačici knjige standarda, Eleonori Škrobonji, 7.000 kuna.

Trećenagrađeni rad Ivane Ivančić_logo Savjet mladih Grada Rijeke

Trećenagrađeni rad autorice Ivane Ivančić

Vizija razvoja grada prema potrebama mladih

Zadovoljstvo ovom suradnjom iskazala je i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši kako, kada se radi o razvijanju politika za mlade, treba slušati upravo njih, njihove prijedloge i potrebe. „Smatram da je upravo Savjet mladih tijelo kroz koje mladi mogu izraziti svoje želje i potrebe, a na nama kao gradskoj upravi je da ih pokušamo realizirati što je moguće više i bolje. Grad Rijeka ima viziju razvoja grada prema potrebama mladih do 2030. godine, a neke od tema koje su nam izuzetno važne i na koje treba staviti fokus su primjerice samozapošljavanje, održivost grada koji je mladima ugodno mjesto za život i rješavanje problema stambenog pitanja za mlade ljude“, rekla je Krpan i čestitala studenticama čiji su radovi odabrani kao najbolja vizualna rješenja kao i svima uključenima u cijeli proces.

Odabran novi vizualni identitet Savjeta mladih Grada Rijeke

Ivana Ivančić, Barbara Spasović i Eleonora Škrobonja

Odabrano rješenje kao simbol zajedništva

Prvonagrađeno vizualno rješenje, autorice Eleonore Škrobonje osmišljeno je na način da se koriste inicijali Savjeta mladih Grada Rijeke. Koristeći se tipografijom, slova su isprepletena i preklopljena kao simbol zajedništva. Kao što se slova preklapaju, drže zajedno, te dijele prostor, na isti način mladi grada Rijeke, ako se prezentiraju i predstave kao moćna cjelina i grupa, sa zajedničkim idejama i snagama mogu postići željene rezultate. U originalnom dizajnu znak se razvijao putem supstitucije, odnosno pojednostavljenjem. U doradi, znak se ispunjuje bojom, te se slova preklapaju u jednakom postotku zbog konzistentnosti. Dizajnirana su dva različita znaka. U prvom, boje se preklapaju putem multiplyja te su tako na mjestima preklapanja prisutne sekundarne boje koje su nastale miješanjem primarnih boja korištenih u znaku. U drugom, na mjestima preklapanja koriste se već postojeće boje te se ne uvode sekundarne. „Odlučila sam u logu koristiti inicijale kako bi on bio jedinstven i kako bi se mogao primijeniti upravo za ovu konkretnu organizaciju, niti za jednu drugu, a što se tiče boja, koristila sam boje grada Rijeke, u nešto svjetlijoj varijanti uz dodatak zelene boje koja predstavlja nas mlade te ujedno simbolizira rast i novi početak“, objasnila je autorica prvonagrađenog rada Eleonora Škrobonja dodavši kako je ovo bila sjajna prilika da svi koji su sudjelovali pokažu svoje znanje i potencijal.

Inspiracija za drugonagrađeni rad Barbare Spasović bila je želja da se glas mladih čuje stoga je logo osmislila kroz oblik megafona, dok se autorica trećenagrađenog rada Ivana Ivančić inspirirala Rječinom i identitetom Rijeke, grada koji teče, te je odabrala motiv vala.

Korištenje vizualnog identiteta Savjeta mladih Grada Rijeke

Do sada je kod aktivnosti kojima se Savjet mladih bavio (tribine, društveno korisne akcije, sudjelovanje na konferencijama, pisana korespodencija s donosiocima odluka i sl.) izostajala vizualna prepoznatljivost Savjeta kao specifičnog savjetodavnog tijela Grada Rijeke. Zbog toga je bilo teže komunicirati da iza određenih specifičnih događanja i tema organizacijski stoji upravo Savjet mladih. Izradom vizualne prepoznatljivosti i apliciranjem vizuala na različite materijale koji prate organizaciju događaja (plakati, banneri, memorandumi na dopisima, digitalni mediji i sl.) cilj komunikacije koji uključuje vidljivost i prepoznatljivost Savjeta mladih Grada Rijeke bitno lakše će se ostvarivati.

Aktualni saziv Savjeta mladih okuplja mlade koji su visoko motivirani da poduzmu različite aktivnosti koje će utjecati na veću vidljivost, jasniju prepoznatljivost i bolje pozicioniranje Savjeta mladih u široj zajednici, posebice unutar demografske skupine koju zastupaju i kojoj se s jedne strane obraćaju.

Savjet mladih Grada Rijeke okuplja mlade koji dolaze iz različitih organizacija, dijelom iz udruga, dijelom iz političkih stranaka, dijelom iz studentskih organizacija (Udruga proizvođača igara Primorsko-goranske županije, Klub mladih, Udruga Da štima svima, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Studentski zbor Pravnog fakulteta u Rijeci, Forum mladih SDP-a Rijeka, Mladež HDZ-a Rijeka). Unatoč raznolikosti saziva, unutar Savjeta vlada kvalitetna atmosfera suradnje i svi su članovi, neovisno kojoj organizaciji izvorno pripadaju, posvećeni zajedničkom cilju – povećanju kvalitete života mladih u Rijeci.

Kroz svoj Program rada Savjet mladih planira i suradnju s gradskim odjelima Grada Rijeke, suradnju i umrežavanje sa Savjetima mladih na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini te sudjelovanje na konferencijama, tribinama i studijskim posjetima u okviru svog djelokruga rada

U proračunu za 2023. godinu za aktivnosti Savjeta mladih Grada Rijeke osigurano je 6.700,00 EUR.

Kalendar događanja