Gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjem je kolegiju Komunalnom društvu Čistoća dao suglasnost na nove cjenike javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada za kućanstva i gospodarstvo, s primjenom od 1. studenoga.

Kako je kazala direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan, radi se o prosječnom povećanju računa za 25%. Primjerice, tročlana obitelj ubuduće će, umjesto 72,06 kune, sada mjesečno plaćati 89,84 kuna bez PDV-a za odvoz otpada.

Povećanje cijena Čistoćinih usluga uzrokovano je povećanjem cijene obrade otpada na Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina, kojom gospodari tvrtka Ekoplus. Tvrtka Ekoplus je jednostrano komunalnim društvima raskinula ugovore i dostavila novi cjenik, da bi nakon pritiska Grada Rijeke i KD-a Čistoća kao suosnivača Ekoplusa te komunalnih društava i gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije nešto umanjila prvotno ponuđene cijene.

Novim cjenikom Ekoplusa cijena obrade i zbrinjavanje komunalnog otpada povećana je sa 470 na 540 kuna po toni, dok je cijena zbrinjavanja glomaznog otpada povećana sa 232 na čak 1990 kuna po toni. To znači da će KD Čistoća sada Ekoplusu za zbrinjavanje otpada, umjesto 27 milijuna, morati godišnje plaćati 47 milijuna kuna“, pojasnila je direktorica Kukuljan.

Novi pregovori s novim direktorom Ekoplusa

Odluka nije simpatična, ali moramo je donijeti. Povećanje cijena usluge KD-a Čistoća je rezultat promjene cjenika od strane Ekoplusa i bilo ga je nemoguće izbjeći a da se pritom ne ugrozi poslovanje Čistoće i pružanje usluge. Nakon što je Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga dao pozitivno mišljenje na cjenike, dao sam i svoju suglasnost, no nastavit ćemo pregovore s Ekoplusom s ciljem daljnjeg smanjivanja cijene usluga. Svjesni smo da je bilo potrebe za povećanjem cijene zbrinjavanja otpada, ali smatramo da nije bilo potrebno u ovom obimu, pogotovo što se tiče cjenika zbrinjavanja glomaznog otpada“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako na čelo Ekoplusa od 1. prosinca dolazi novi direktor, s kojim će se dalje pregovarati o mogućnostima smanjenja pojedinih stavki koje čine cijenu odvoza otpada.

Posebno je naglasio kako je Ekoplus cijene zbrinjavanja otpada povećao od 1. listopada, dok će građani i gospodarstvenici veću cijenu odvoza plaćati od 1. studenoga.

To znači da je ovih mjesec dana troškove zbrinjavanja pokrivala Čistoća. No, bilo je nemoguće da se to nastavi i dalje i da u cijeni zbrinjavanja otpada kroz povećanje cijena odvoza ne sudjeluju i sami građani“, kazao je gradonačelnik Obersnel.