Dovršeni restauratorski radovi na zidnim slikama svoda kapele Svetog Trojstva u sklopu Dominikanskog samostana sv. Jeronima predstavljeni su u četvrtak, 27. rujna, a freske su posebno vrijedne zbog vrlo rijetkog kozmološkog prikaza svijeta.

Radovi na obnovi počeli su 2016. godine sondiranjem, a godinu potom je počela restauracija. Ove gotičke slike u kapeli Svetog Trojstva nastale su odmah nakon gradnje, oko 1450. godine. Njihovu je izvedbu, kao i gradnju same kapele, naručio Martin Raunacher, koji je u kapeli pokopan sa svojom ženom Margaretom Lamberger.

Ono što ih čini iznimnim njihova je rijetka i neuobičajena ikonografija. U zaokruženom topološkom sustavu kao gole ljudske prilike koje jašu vepra, orla, zmaja i ribu prikazane su personifikacije četiriju elemenata: zemlje, zraka, vatre i vode. U središnjem polju apsidalnog zaključka, između navedenih personifikacija smješteni su antropomorfni prikazi sunca i mjeseca koji kao atributi Godine zaokružuju srednjovjekovnu slika materijalnog svijeta, Imago mundi. Riječ je o iznimnim zidnim slikama čiji značaj nadilazi nacionalne okvire.