Kako navodi Milan Zagorac iz Studija TiM, “Netaknuti listovi gline” roman je o padu, putu raspada, ali i ponovnog uzdizanja u novoj stvarnosti, u neočekivanom i pomalo šokantnom završetku. Književnim jezikom rečeno, bildungsroman koji pred čitatelja postavlja pitanja u kojima se i sam prepoznaje, ali odgovori nisu nimalo ugodni.

Radnja romana prati Mašu, četrdesetogodišnju televizijsku novinarku koja je u javnosti prepoznatljiva po svom britkom jeziku i beskompromisnom stavu. Razočarana brakom koji je potonuo u formalnost, čemu ne pomaže ni odnos s kćeri tinejdžericom koja je sve manje treba, Maša se nalazi na vrlo stresnom raskršću životnoga puta. Sumira sve što je postigla u životu i propitkuje se što i na koji način dalje. Iako svjesna krize srednjih godina, ta joj spoznaja nimalo ne pomaže. Naprotiv, osjeća kako gubi konce svega što je do tada kontrolirala, što rezultira ispadima bijesa i to na njezinom najsigurnijem terenu – poslu. Zbog jednog takvog ispada degradirana je na radno mjesto koje nije željela. Nakon prvotnog šoka, Maša se pribere i odlučuje fokusirati na novi posao kako bi odvratila misli od svega s čime u životu nije zadovoljna. No, upravo je novo radno mjesto odvodi na zadatak koji će joj vrlo snažno prodrmati stavove i vrijednosti.

„Roman je to koji dubinski propituje krizu srednjih godina koja potresa sve temelje života glavne junakinje Maše: od onih obiteljskih veza (brak na rubu, odnos s kćeri tinejdžericom) do profesionalnih koje izravno utječu i na egzistenciju” piše Milan Zagorac.

O autorici

Gordana Brkić Žagar, (Rijeka, 4. lipnja 1972.) dugogodišnja je radijska voditeljica i novinarka. Trenutno radi u službi za odnose s medijima. Članica je neformalne književne skupine riječkih autora okupljenih oko Ri Lita. Piše pjesme i priče. Objavila je zbirku pjesama “Akvarel u očima”. Neke od pjesama su uglazbljene. Priče su joj objavljivane u online časopisu “Književnost uživo”. “Netaknuti listovi gline” njezin je prvi objavljeni roman. Glavna urednica knjige je Dunja Matić Benčić, a zanimljiv i intrigantan ovitak potpisuje Enver Krivac. Realizaciju knjige u cijelosti urednički potpisuje Studio TiM.

Kalendar događanja