Obilježen Badnjak po Julijanskom kalendaru

U sklopu devetog javnog obilježavanja Badnjaka po Julijanskom kalendaru podijeljeno je 1500 porcija liganja te su nastupile članice Pjevačkog društva KUD-a Vreteno.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke Mile Opačić istaknuo je kako je ovo već tradicionalno okupljanje uvod u proslavu Božića, na kojem se svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest, dijeli posna hrana.

Proslavi se pridružio i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji je tom prilikom istaknuo zadovoljstvo što se nastavlja tradicija javne proslave Badnjaka po Julijanskom kalendaru, koji svake godine okuplja velik broj građana. Vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti zaželio je ugodnu badnju večer te sretan Božić, a svim građanima blagdan Tri kralja.

Obilježen Badnjak po Julijanskom kalendaruJavnu proslavu Badnjaka po Julijanskom kalendaru organizirali su Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpska pravoslavna crkvena opština u Rijeci i SKD „Prosvjeta“ – Pododbor Rijeka.

Uoči proslave na Koblerovom trgu održana je sveta liturgija u Pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Rijeci, a u popodnevnim satima i tradicionalno paljenje badnjaka održati u Crkvi sv. Đorđa na Bulevardu.