Povodom obilježavanja Dana otvorenih vrata EU projekata, održan je javni obilazak bivše Palače šećerane u kompleksu Benčić, budućeg Muzeja grada Rijeke. Obilazak građevine koja je neizbježna stavka u svakoj povijesti Rijeke, osobito onoj gospodarskoj, izazvao je velik interes građana koji su mogli pogledati dosadašnji rad na njenoj obnovi, godinu dana nakon početka radova.

Prema riječima voditelja gradilišta Vladimira Mihalca, završen je najzahtjevniji dio obnove, onaj koji se bavi statikom cijelog zdanja, dok se trenutno obavljaju radovi žbukanja, izrade fasade i krovišta te unutrašnjeg uređenja, uz skoro započinjanje podnih radova. Cilj obnove Palače jest njeno vjerno prikazivanje njenog nekadašnjeg stanja, stoga se u radovima, vrijednim 44.5 milijuna kuna, koriste stari materijali, prvenstveno vapno, dok cijeli proces prati Konzervatorski odjel.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović istaknuo je kako je palača 1752. godine izgrađena u neobaroknom stilu kao upravna zgrada poduzeća, a ne kao aristokratska palača, premda su na njenom drugom katu tzv. „piano nobile“, živjeli njeni vlasnici. Nakon njene primarne namjene za proizvodnju šećera koji je distribuiran društvenim elitama po cijeloj Austro-ugarskoj monarhiji i značajne obnove zbog posljedica požara 1786. godine, ova je palača služila kao vojarna mađarske vojske, a polovicom 19. stoljeća otvorena je kao tvornica duhana. Nakon Drugog svjetskog rata ondje se smješta Tvornica motora i traktora Rikard Benčić koja se zatvara 1995. godine.

„Ovo je pravo mjesto za muzej u kojem će se govoriti o povijesti Rijeke“, rekao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, dodavši kako se zgrada, zaštićena kao kulturno dobro 1970. godine, prostire na unutrašnjih 1200 m2 na kojima će muzej s radom započeti u travnju 2020. godine.

Nakon obilaska, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održana je prezentacija prilikom koje je pročelnik Šarar predstavio infrastrukturni dio projekta Europske prijestolnice kulture. Projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, kojeg je rekonstrukcija Palače šećerane dio, zajedno s obnovom broda Galeb, budućom podružnicom gradskog muzeja, vrijedan je ukupno 81.3 milijuna kuna, od kojih je gotovo 85% financirano sredstvima iz europskih fondova.

Aktivnosti projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ također su u punom jeku. Dječja kuća, zamišljena kao multifunkcionalna lokacija za razne predstave, aktivnosti i radionice, bit će dom dječjeg ogranka gradska knjižnice, kao i aktivnostima Gradskog kazališta lutaka i Art kina namijenjenih djeci, s ciljem poticanja kreativnosti kroz interaktivan način. Objekt se prostire na četiri etaže s ukupno 2000 m2, a njegovo otvorenje očekuje se u srpnju iduće godine.

Uskoro će započeti radovi i na budućoj zgradi gradske knjižnica u tzv. „T-objektu“ koja će biti otvorena u sklopu završnog programa EPK projekta na početku 2021. godine.

Također, na budućem trgu kompleksa Benčić kojeg čini prostor između zgrada aktivno se radi na postavljanju komunalne infrastrukture (sustav vodovoda, kanalizacije, grijanja, telekomunikacija te sanacije podzemnog potoka). Trg bi trebao biti završen do 2020. godine, a njegova financijska vrijednost iznosi oko 30 milijuna kuna, uz dodatnih 5 milijuna kuna za uređivanje javnih površina. S obzirom da je zgrada MMSU-a u bivšem „H-objektu“ već otvorena, za uređenje nedovršenih objekata u kompleksu Benčić osigurano je ukupno oko 245 milijuna kuna.

Obilasci kompleksa Benčić zbili su se povodom „Dana otvorenih vrata EU projekata” koji se ove godine održavaju od 9. do 19. svibnja.