Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom  tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća. Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti.

Gradska knjižnica Rijeka ovim građevinskim zahvatom prvi puta u povijesti dobila je funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će u daljnjem procesu, radom na programima i uslugama, nastojati stvarati dodanu vrijednosti za Rijeku i Riječane i razvijati ulogu knjižnice i Art kvarta Benčić kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena. Iskorak je ovo prostorne, funkcionalne, estetske, urbanističke, društvene i sadržajne prirode.

Svečanost otvaranja nove zgrade Knjižnice započela je formiranjem lanaca ljudi, od dosadašnjeg Središnjeg odjela gradske knjižnice u Filodrammatici do nove zgrade Knjižnice u art kvartu, kojim su posljednje knjige prenesene na novu lokaciju Gradske knjižnice. Posljednju knjigu – „Kako čitati grad“ Radmile Matejčić – u knjižnicu su unijele, predavši je u knjigomat, vjerna korisnica stručne književne građe i publicistike, gospođa Mirna Potkovac Endrighetti i vjerna korisnica Dječje kuće i odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka, djevojčica Noemi Janjatović.

U svečanoj prigodi uzvanicima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te ravnatelj Gradske knjižnice Rijeke Niko Cvjetković.

Marko Filipović, Zoran Milanović i Niko Cvjetković na otvorenje Gradske knjižnice Rijeka

Gradonačelnik Filipović: Rijeku treba čitati kao grad knjige i prijestolnicu kulture

„Danas su nas ovdje povezale i okupile dvije jako važne riječi, a to su knjiga i Rijeka, naš grad. I zato je bilo prirodno da zadnja knjiga kojom smo uselili knjižnicu u novu zgradu bude kultna riječka knjiga – Kako čitati grad“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zaželio dobrodošlicu u novu središnju zgradu Gradske knjižnice Rijeka.

„Danas je zaista  poseban dan za naš grad – dan koji označava novo, veliko poglavlje u kulturnom životu Rijeke. Ovo je, bez dvojbe,  generacijsko dostignuće za pisanu riječ na riječkome području. Konačno, prvi puta u Rijeci, na prostoru veličine 4500 m2, knjizi smo dali dostojno mjesto i stvorili sve preduvjete za budući razvoj knjižničarske djelatnosti. Našim sugrađanima ponudili smo knjižnicu s inovativnim konceptom i opremom te možemo s ponosom reći da je ovo najmodernija i jedna od najvećih knjižnica u Hrvatskoj.

Rijeka je oduvijek bila središte kreativnosti, grad ljudi kojima inovacija i suživot različitosti u DNK, a otvaranje ove knjižnice potvrđuje našu predanost tim vrijednostima. Zaokružuje se time priča oko rekonstrukcije i revitalizacije industrijskog kompleksa “Rikard Benčić”, kao jednog od kulturnih prioriteta Grada Rijeke. Njegovom realizacijom čitavo područje kompleksa, kojeg čine i Dječja kuća, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Muzej grada Rijeke, postalo je jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Kompleks predstavlja novu jezgru grada, u kojoj će svatko, od najmlađih do najstarijih sugrađana, pronaći mjesto za sebe.

Na kraju pozivam sve vas da na policama knjižnice pronađete baš onu knjigu koja će Vas promijeniti, onu koja će Vas potaknuti na razmišljanje, onu koju nećete nikada zaboraviti. Upoznajte svoju novu knjižnicu! Ovom zgradom, ovim ulaganjem, ovim kvartom kulture, s puno zadovoljstva i ponosa šaljemo jasnu poruku:  Rijeku treba čitati kao grad knjige i prijestolnicu kulture“, poručio je gradonačelnik Filipović, zahvalivši se svima koji su bili uključeni u ovaj veliki projekt, od podrške ministarstava, bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu, zaposlenicima gradske uprave, prethodnim pročelnicima Ivanu Šararu i Vlasti Linić, ravnatelju Gradske knjižnice Rijeka Niki Cvjetkoviću, glavnom projektantu arhitektu Saši Randiću, izvođaču radova tvrtki VG5 d.o.o. iz Ljubljane i svim drugim uključenim tvrtkama, kao i građanima i volonterima koji su sudjelovali u akciji prijenosa knjige putem ljudskog lanca.

Predsjednik Milanović: Rijeka je otvaranjem nove zgrade knjižnice dobila impresivnu građevinu

Otvaranje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka svojim dolaskom uveličao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, čestitavši svima koji su sudjelovali u stvaranju nove zgrade. Istaknuo je kako Grad Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka mogu biti ponosni i sretni realizacijom ovog projekta te da i budućnosti valja na što kvalitetniji način iskoristiti sva moguća sredstva EU koja će Hrvatska imati na raspolaganju.

„Ovo je impresivno zdanje. Ova zgrada, posebno nakon nesreće s projektom Rijeka – Europska prijestolnica kulture u vrijeme COVID-a, predstavlja neku vrsta obogotvorenja, apoteoze novog doba“, poručio je predsjednik Milanović, pozvavši građane, posebice mlade, da što više čitaju.

Sredstvima EU fondova proveden projekt s velikim značenjem za budućnost građana Rijeke i okolice

Gradska knjižnica Rijeka uređena je u sklopu EU projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“. Ukupna vrijednost cijelog projekta, kojim su izgrađene Dječja kuća i nova knjižnica, iznosi nešto više od 21.000.000 €, od čega je gotovo trećina financirana EU sredstvima. Kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka i ITU mehanizam sredstva za projekt Gradu Rijeci odobrilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić istaknula je kako su iznimno ponosni što je iz zajedničke suradnje proizašao jedan ovakav grandiozan projekt. Ovaj EU projekt bio je prvi ugovoreni projekt iz financijske perspektive 2014. – 2020. godine, a u sljedećem financijskom razdoblju gradovima i općinama koje čine Urbanu aglomeraciju Rijeka bit će na raspolaganju 55 milijuna eura.

„Vjerujem da ćemo i budućem razdoblju kvalitetno surađivati gradeći kvalitetniji život svih građana Urbane aglomeracije Rijeka, pogotovo što iza sebe imamo realiziran jedan projekt s velikim značenjem za budućnost svih građana ovog područja“, poručila je državna tajnica Đurić.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, koje pokriva rad narodnih knjižnica u Hrvatskoj, naglasio je iznimnu simboliku posljednje knjige iz živog lanca – „Kako čitati grad“ Radmile Matejčić.

Posljednja knjiga prenesena do nove Gradske knjižnice bila j e "Kako čitati grad" Radmile Matejčić

Mirna Potkovac Endrighetti i Noemi Janjatović dodaju i posljednju knjigu “Kako čitati grad”

„Vjerujem da bi autorica knjige imala nešto za reći o ovoj velikoj preobrazbi koju Rijeka doživljava, gdje je tradicija industrijskog karaktera postala novo kulturno središte i kulturna pluća grada Rijeke, na jedan prekrasan način koji je na dobrobit svih građana i svih korisnika“, kazao je državni tajnik Poljičak, naglasivši Gradska knjižnica Rijeka može računati na potporu ministarstva u nabavi knjižnične građe i provođenju programa.

Ravnatelj Knjižnice Niko Cvjetković: Ostvarenje sna generacija Riječana i generacija knjižničara

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković podsjetio je kako je 1966. godine Gradska knjižnica Rijeka „privremeno“ smještena u prostor palače Modello, u kojem je ostala do današnjeg dana.

„To je dokaz da ta privremena rješenja često traju jako, jako dugo. Upravo zbog toga, kad smo smišljali i promišljali ovu knjižnicu, znali smo da ona ne smije biti privremeno rješenje. Znali smo da mora biti knjižnica kakvu ovaj grad zaslužuje, da to mora biti knjižnica koja mora znati odolijevati vremenu. Nova knjižnica proteže se na 4 etaže, od čega su 3 etaže potpuno korisničke, a osmišljena je na način da se najbučnije aktivnosti odvijaju u prizemlju, a kako se penjemo, one postaju sve tiše i tiše. Na prvom katu je beletristika, na vrhu je studijski odjel, a za one kojima ni to nije tiho, unutar studijskog odjela, postoje stakleni boksovi za tihi rad.

U ovoj knjižnici nalazi se 150.000 svezaka je – to je mjera za ovaj grad. Kvaliteta narodne knjižnice ne mjeri se rastom fonda, već koliko je on funkcionalan za korisnike. Knjižnica je opremljena najsuvremenijom knjižničnom opremom i tehnologijom, a RFID sustav, sustav za samozaduživanje i samorazduživanje i vertikalni transport knjiga, sve zajedno je zamišljeno da bude ugodno za boravak, rad, za provođenje slobodnog vremena, a to je ono što narodna knjižnica treba biti – dnevni boravak naroda“, kazao je ravnatelj Cvjetković, pozvavši sve korisnike da sudjeluju u stvaranju tog dnevnog boravka.

„Knjižnica, ako ćemo govoriti o ovoj zgradi, gradila se od 2019. godine pa do danas, a u njezinom stvaranju sudjelovao je velik broj ljudi. Ali, Gradska knjižnica Rijeka radi se puno dulje vrijeme, gradi se prije 1966. Od 1949. godine gradile su je generacije Riječana i generacije knjižničara. Vjerujem da bi ova zgrada bila ostvarenje i njihovog sna“, kazao je ravnatelj Cvjetković.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport Željko Jovanović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te brojni drugi uzvanici.

Tijekom svečanog otvaranja nova Gradska knjižnice Rijeka pretvorila se u nadrealnu pozornicu na kojoj se miješali prizori, zvukovi, osjećaji, klasično i suvremeno, normalno i nenormalno kroz nastupe baletana HNK Ivana pl. Zajca, mladih glumaca skupine Try Theatre, studenata glume s Akademije primijenjenih umjetnosti, nastupa zbora KAP, plesne skupine Flame te Roka Baljka s učenicima Prirodoslovno-grafičke škole Rijeka.

Nova Gradska knjižnica svečano je otvorena za građane

Otvaranje knjižnice obilježava se popratnim programom za građane

Uoči svečanog otvaranja, novouređenom zgradom Knjižnice medije je proveo ravnatelj Knjižnice Niko Cvjetković, a pridružili su mu se zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan i pročelnica Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Iva Erceg.

Nakon obilaska za medije i visoke uzvanike, knjižnica je otvorena za građane, pa su tako danas u tri navrata organizirani vođeni obilasci Knjižnice za građane.

Također, u prigodi otvorenja nove zgrade Knjižnice pripremljen je i bogati trodnevni popratni program namijenjen građanima. Što je sve pripremljeno za građane može se pogledati na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka – knjige postaju dostupnije, prostori za učenje i rad veći, a uloga u području kreativnosti i razvoju zajednice snažnija

Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata. Ukupna neto površina svih katova iznosi 4530 m2, a katovi su povezani stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, a ulaz će biti moguć i sa sjeverne strane čime će taj veliki objekt, s potpunim dovršetkom radova uređenja okoliša, biti dostupan iz različitih kutova pješačkih komunikacija iz smjera Brajde, Potoka, Krešimirove ulice stvarajući novi osjećaj dostupnosti i vidljivosti.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj. S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.

Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

U prizemlju zgrade nalazi se središnji korisnički pult, na kojem će se obavljati sve administrativne transakcije, a posjetitelji i korisnici mogu dobiti osnovne informacije o knjižnici te o čitavom  Art kvartu u kojem se knjižnica nalazi.

Cjelokupan prostor prizemlja oblikovan je oko koncepta stvaralačkog dnevnog boravka u kojem se s novim sadržajima nazvanima Rasadnik i Zvučnik stvara i kvalitetno provodi slobodno vrijeme.

Ujedno, upravo je u prizemlju i središnji prostor za susrete, razgovore, predavanja s književnicima, znanstvenicima, kreativcima koji će se odvijati na vizualno najvidljivijem mjestu u knjižnici, upravo s ciljem uključivanja što većeg broja građana u proces inspiriranja, učenja, razgovora i druženja kao i prostor čitaonice dnevnog tiska.

“Rasadnik” za mlade

Jedna od većih novosti svakako je kreiranje koncepta Rasadnika, odjela za mlade koji se fizički nalazi u prizemlju s lijeve strane, sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te je u sinergiji s programom American Cornera Rijeka. Na njega se nadovezuje Zvučnik, odjel glazbe, zvuka i videa s filmskom i “gaming” sobom, prostor za glazbeni editing, probe bendova i  LP sobu s ponudom longplay ploča koja je oblikovana kao slušaonica. Dodatno sve oplemenjuje čitaonica, mjesto s dnevnim tiskom i časopisima za sve generacije, a koja u prizemlju funkcionira kao razgovorno i dinamično mjesto razmjene ideja.

Odmah uz ulazni prostor smješten je i dio prostora za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima bio čim jednostavniji. Sam odjel opremljen je potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazi se središnji dio ponude književnosti i sve knjige potpuno su dostupne korisnicima što je jedan od najvećih razvojnih iskoraka s obzirom na dosadašnja prostorna ograničenja. Organizacija knjiga temelji se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom je fond potpuno postao okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazi se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Vezano uz navedeno, od dosadašnjih 20-ak mjesta adekvatnih za rad, učenje i sjedenje u starim središnjim odjelima, u novoj zgradi taj broj raste do 100 mjesta. Time se knjižnica doista nastoji razvijati kao mjesto cjeloživotnog učenja.

Ukupno je na lokaciji 150.353 različitih oblika građe s perspektivom porasta s obzirom na nove uvjete od kojih ističemo 71.502 knjige književnosti, 53.782 stručne knjige, 5.575 svezaka periodike, 3.289 stripova čime je to najdostupnije mjesto u gradu za taj jedinstveni format.

Na trećem katu, u potkrovlju, nalaze se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka (uprava, služba općih poslova, razvojna i matična služba, nabava i obrada, programi, koordinacija, marketing, infromatika…)  što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno tu se nalazi i prva računalna i multifunkcionalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice različitog oblika, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Podsjetimo, Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka već od ožujka 2021. godine nalazi se u Dječjoj kući, a malim čitateljima na raspolaganju je 32.000 knjiga, slikovnica i stripova, prostor za manje radionice, čitaoničke aktivnosti i sastanke čitateljskih klubova. Kroz dvije i pol godine rada, započetog u najoštrije vrijeme pandemije, Dječja kuća pokazala se omiljenim riječkim mjestom za kreativni rad, učenje i provođenje slobodnog vremena djece i roditelja. Postojanje središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka dodatno će oplemeniti tu ulogu.

Novim infrastrukturnim trenutkom u kontekstu prostora i sadržaja Art kvarta Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobiva adekvatne mogućnosti za razvoj mnogobrojnih složenih festivalskih programskih koncepata za djecu, mlade i odrasle, do sada iskazanih kroz rad na Tjednu dobre dječje knjige, Mjesecu hrvatske knjige, Toboganu i Zimskoj priči iz Benčića. Gradska knjižnica Rijeka usmjerena je godinama i prema različitim inovativnim programskim praksama (inkubator 3D printanja, Književna rezidencija Kamov, Knjiga na nezgodnim mjestima, Otporna knjižnica…) ili pak međunarodnim projektima (Treća dob čitanja, Zelda, Actors of Urban Change, Tech.Library….) čija će realizacija i efikasnost u novom kontekstu s vremenom rasti i pružati bolje rezultata. Nova knjižnica ima adekvatne uvjete za održavanje radionica, susreta, druženja i razgovore čitateljskih klubova te brojne druge programe, provođenje kojih je, u dosadašnjoj praksi, zbog infrastrukturnih ograničenja, bilo vrlo otežano.

Vezano uz infrastrukturni proces, Gradska knjižnica Rijeka izradila je u suradnji s dizajnersko-copyrighterskim studiom Cipmann i potpuno novi vizualni identitet koji kvalitetnije odražava fizičko i konceptualno stanje nove knjižnice, a tjedan dana prije otvaranja knjižnice predstavljena je i nova mrežna stranica gkr.hr oblikovana kao intenzivno sadržajno odredište s portalima Rasadnik i Magazin namijenjenih dobrom vođenju kroz obilje ideja, znanja, priči.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Useljenjem u novu zgradu, obnovljenu bivšu zgradu Tvornice Rikard Benčić, zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u kombinaciji s Dječjom kućom, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju  kulturnog javnog servisa za sve građane te mjesta stvaranja i inspiriranja novih generacija Riječana svih životnih dobi. Stoga je, kao geslo nove kampanje vezane uz nastanak novog prostora izabrana formulacija “novo prošireno izdanje” jer knjige postaju dostupnije, prostori za učenje i rad veći, a uloga u području kreativnosti i razvoju zajednice snažnija. Članarina u cijeloj mreži Gradske knjižnice Rijeka je 7 eura godišnje čime Knjižnica ostaje najpovoljnijim načinom dolaska do dobre priče i znanja za sve generacije.

(Foto: Majda Bembić, Smiljana Radović-Lagator i Ivica Nikolac)

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije