Prvoj su vožnji prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan primorsko- goranski Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Zoran Palčevski, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Ministar Butković ovom prilikom pozdravio je kupnju prvog od 33 nova vlaka koje je HŽ putnički prijevoz ugovorio, a čija bi isporuka trebala biti završena do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost nabavke novih vlakova je 1,3 milijarde kuna, a 21 vlak financira se Europskim sredstvima, operativnim programom Konkurentnost i kohezija. Sve vlakove proizveo je Končar, a vrijednost ovog vlaka je otprilike 5 i pol milijuna eura.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski dodao je kako je ovo početak integracije željeznice u sustav javnog prijevoza Grada Rijeke, a sve će biti dovršeno izgradnjom drugog kolosijeka kroz sam grad. Planira se također izgraditi 15 stajališta od Kantride do sv. Kuzma, a uz koje bi bila izgrađena i parkirališta za osobne automobile.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza kazao je kako je njihov cilj podignuti kvalitetu prijevoza željeznicom te naglasio da suradnja HŽPP-a i lokalne samouprave traje još od 2018. godine.

O tehničkim značajkama niskopodnog elektromotornog vlaka govorio je predsjednik uprave Končar, Josip Ninić. Riječ je o vlaku koji postiže brzinu od 160 km/h, a ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta. Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirat će nižim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša.

Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina istaknuo je pristupačnost ovoga vlaka koji je komforan, klimatiziran i prilagođen osobama s invaliditetom te je prvi korak u ispostavi prigradske željeznice.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije