Novi list

U HND-u i SNH smatraju kako je nemoguće da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli “izgubiti” oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit.

“Kad su došli Ježić i Dioki na računu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to”, stoji u zahtjevu upućenom DORH-u.

U HND-u i SNH kažu kako postoje i jasne indicije da je Ježić u proljeće 2008. kupio Novi list na izričiti nagovor tadašnjeg predsjednika vlade i tadašnjeg Ježićeva prijatelja Ive Sanadera zato da bi Ježić mogao kontrolirati za Sanadera prekritičke autore.

“Možda bi i to policiji i DORH-u bilo zanimljivo izvidjeti”, navodi se u zahtjevu te se podsjeća da je početkom 2009. HND prozvao vlasnika zbog toga što novinarima Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću nije mjesecima dopustio pisati, iako su sredinom 2008. zbog pisanja bili dovedeni u list.

Sve to je osobito važno sada kada je trenutačna uprava lista objelodanila da će za protekli mjesec isplatiti novinarima i ostalim zaposlenima samo minimalac, i da se to isto može očekivati i sljedećeg mjeseca, navode u zajedničkom zahtjevu predsjednici HND-a i SNH Zdenko Duka i Anton Filić.

Novi listPodsjećaju da je Novi list posljednjih 20 godina iznimno ugledan list, čiji su tekstovi vrlo često bili citirani u domaćoj javnosti i u inozemstvu. Kažu da je i danas, unatoč izvjesnoj destrukciji koju je vlasnička prodaja lista izazvala na uređivačku politiku, to je i dalje list s izvrsnim autorskim tekstovima, u kojem su sačuvani visoki standardi novinarskog profesionalizma i koji je i dalje utjecajan u intelektualnoj javnosti.

“Bila bi nemjerljiva šteta da Novi list prestane biti takav. I bila bi nemjerljiva šteta da se ne izvuče iz teške financijske krize u koju ga je doveo samoživi, neodgovorni vlasnik. Bila bi i šteta da se promijeni uglavnom klasična novinska struktura u listu koja omogućava analitičnost i kritičnost novinara-autora”, pišu DORH-u Duka i Filić.

Napominju i da je Zagrebačka banka, kao založni vjerovnik zbog 80 milijuna kuna duga, prošlu subotu aktivirala svoje založno pravo i išla u prodaju ukupno 48.191 dionice, što je 80,32 posto ukupnih dionica Novog lista d.d., te objavila natječaj za prodaju Novog lista.

Nadaju se da će riječki dnevnik ovog puta biti prodan vlasniku kojeg zanimaju mediji i novinarstvo i tko će, osim stjecanja eventualnog profita, biti itekako zainteresiran da list i dalje zauzima visoku žurnalističku poziciju u Hrvatskoj. Vlasništvo i njegova transparentnost je temeljno jamstvo za slobodu medija i novinarske slobode, zaključuju te najavljuju da će o svemu što se događa i što će se događati oko Novog lista odmah izvijestiti krovnu profesionalnu udrugu Europsku i Svjetsku novinarsku federaciju (EFJ/IFJ) te ostale srodne međunarodne institucije.

Oznake