Novi list

“Ujedno prosvjedujemo protiv u Hrvatskoj sve raširenije prakse da vlasnici i uprave medija teret svojih poslovnih promašaja svaljuju na zaposlenike. Presuda kojom se novinarima ‘Glasa Istre’ nameće radna obveza izjednačava štrajk s ratnim stanjem i Hrvatsku udaljuje od EU-a”, navodi se u priopćenju.

Članovi sindikata ocjenjuju kako je sud “poslodavcu omogućio da nastavi izdavati novine uz rad kolega pod prisilom te korištenjem ‘u bunkeru’ pohranjenih ranijih radova novinara i fotoreportera”.

U priopćenju se navodi i da se “Glas Istre” na temelju dugogodišnjeg ugovora može neometano koristiti svim sadržajima iz “Novog lista” i sve njegove sadržaje, pa i cijele stranice, objaviti kao svoje.

“Mi to ne možemo spriječiti jer nas obvezuje trogodišnji rok socijalnog mira koji nam je zajamčio većinski vlasnik”, navode u priopćenju sindikalne podružnice.

“U takvim uvjetima poziv naših kolega čitateljima da za vrijeme štrajka ne kupuju ‘Glas Istre’ nije samo oblik sindikalne borbe, nego i korektno upozorenje onima radi kojih se novine i rade da u ambalaži ‘Glasa Istre’ ne trebaju očekivati uobičajeni sadržaj. Pa, kad već mi nemamo mogućnost izbora, čitatelji mogu birati”, stoji na kraju priopćenja koje su potpisali glavni sindikalni povjerenici podružnica Sindikata novinara Hrvatske Nenad Miculinić, Sindikata grafičara Hrvatske Slaven Brkljačić i Nezavisnog sindikata Nenad Rašković.