Ove umjetnice, za čije se predstave uvijek traži karta više, moći ćete gledati u novom kazališnom eksperimentu, improvizacijskoj predstavi “Igre”. “Igre” će biti premijerno izvedene 16. kolovoza 2022. godine u 21h na sceni Beach bara Prasowski, u sklopu manifestacije Ljeto na Kantridi. Predstava se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Improvizacijsko kazalište jedan je od kazališnih žanrova u kojem predstave nastaju bez scenarija spontanom interakcijom izvođača uživo pred publikom, a na domaćoj kazališnoj sceni dosad nije zastupljeno. Naoko se udaljujući od estetike društveno angažiranog kazališta, Igralke predstavljaju “Igre” u kojima će kao improvizatorice stupiti na scenu, u nepoznato, vođene “redateljem” Guillaumeom Boitom koji će im izvana, u dosluhu s publikom, zadavati različite izazove i pravila igre. Uz pratnju improvizirane glazbe Osmana Eyublua, izvođačice znaju jedino da će raditi zajedno, sada i ovdje, spremne razotkriti svoje ranjivosti i slaviti greške koje bi se inače smatrale neuspjehom.

U društvu u kojem ne smijemo pokazati ni najmanju slabost, ove izvođačice i autorice namjerno odlučuju isprobati žanr u kojem će pred publikom gubiti kontrolu i prigrliti greške, pokušati napustiti koncepte točnog i krivog, dobrog i lošeg, ističući zaigranost i zajedništvo kao vrhovne vrijednosti.

Tradicija kazališnog sporta

Improvizacijska predstava “Igre” nastaje u tradiciji tzv. kazališnog sporta koji je ustanovio Keith Johnstone 1970-ih godina, a u kojem publika aktivno sudjeluje navijajući za izvođače i predlažući im izazove. Ovaj žanr izrazito je popularan primjerice u Francuskoj, odakle Igralke i pozivaju mentora Guillaumea Boita koji će ih provesti u njihov prvi eksperiment s ovom metodom. Igralke izlaze na scenu nakon edukacije iz improvizacije provedene u sklopu Ljetne škole Kazališta Ulysses na Malom Brijunu.

“…ako je izvedba prošla dobro, osjećat ćete se kao da ste gledali hrpu dobrodušnih ljudi koji divno surađuju i koji se ne boje neuspjeha. Terapeutski je biti u takvom društvu, vikati i navijati, a možda čak i dobrovoljno improvizirati s njima. Uz malo sreće osjećat ćete se kao da ste bili na sjajnoj zabavi; izvrsne zabave ne ovise o količini alkohola, već o pozitivnim interakcijama.” (Keith Johnstone)

U predstavi u produkciji umjetničke organizacije Kolektiv Igralke igraju Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, mentor i voditelj igre je Guillaume Boit, glazbu improvizira Osman Eyublu, a projekt je nastao uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke te organizacijsku podršku tvrtke Novi turizam d.o.o.

(Foto Matija Kasaić Drakšić)

Kalendar događanja