U petak, 28. siječnja 2022., održava se sedamnaesta po redu Noć muzeja. Manifestacija koja je započela 2005. godine u svega nekoliko muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla u najznačajnije skupno muzejsko događanje, ove godine poziva posjetitelje na sudjelovanje uz temu ‘Muzeji između stvarnog i digitalnog’.

Radno vrijeme Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Noći muzeja bit će od 16 do 22 sata, a posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbu ‘MAKE UP – MAKE DOWN umjetnice Sanje Iveković. Pritom će na raspolaganju imati besplatno audio vodstvo u trajanju od 20 minuta, koje donosi pozadinu predstavljenih radova i izložbenih cjelina. Audio vodstvu moguće je pristupiti putem QR koda ili ga poslušati pomoću mp3 uređaja dostupnih na info pultu muzeja.

U galeriji Most u Dječjoj kući moći će se pogledati izmijenjeni postav izložbe „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“. Riječ je o dječjim radovima koji su nastajali na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te izboru fotografija iz arhiva pedagoške djelatnosti MMSU-a.

U prizemlju Muzeja prodavat će se muzejske publikacije po promotivnim cijenama, a pop-up store OAZA, donosi izdanja istoimenog dizajnerskog kolektiva koji potpisuje vizualni identitet i dizajn postava izložbe Sanje Iveković. Prilika je to i za dobivanje besplatnog primjerka novog broja muzejskog fanzina ‘Beni’ u kojem su objavljeni rezultati muzejskih edukativnih aktivnosti, a realiziran je u suradnji s umjetnicom Tanjom Blašković i studijem ‘Riso i prijatelji’.

Online program MMSU-a osim audio vodstva publici nudi istraživanje online muzejske zbirke, gledanje intervjua s umjetnicima ili čitanje muzejskih publikacija.

Posjetitelji se mogu uključiti u dvije edukativne radionice, ‘Restauratorska klinika’ i ‘Veseli pokretni objekti’, a detaljne informacije donosimo u nastavku:

‘Restauratorska klinika’
Vrijeme održavanja: 18  19 sati
Mjesto održavanja: prizemlje MMSU
U ‘Restauratorskoj klinici’ MMSU nudi publici sudjelovanje u aktivnostima muzejskog Odjela za zaštitu umjetnina. Pod vodstvom muzejskog konzervatora-restauratora posjetitelji će moći prisustvovati pregledu muzejskih umjetnina, što uključuje razgovor o dijagnostici, postupcima nad umjetninama te aspektima čuvanja.
Za sudjelovanje su potrebne prijave na: duska.sekulic-cikovic@mmsu.hr

Radionica ‘Veseli pokretni objekti’ u Dječjoj kući
Vrijeme održavanja: 17:30 19 sati
Mjesto održavanja: Dječja kuća
U Noći muzeja otkrivamo kako šareni papiri i kolaži mogu postati pokretni objekti. Na radionici ćemo se upoznati s radovima umjetnika Miroslava Šuteja koji su skriveni u čuvaonicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Zatim ćemo se koristiti istim tehnikama, bojama i materijalima te s raznolikim geometrijskim oblicima stvoriti razigrane i pokretne papirnate objekte.
Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca:
https://bit.ly/pokretni_objekti

Ulaz je besplatan uz predočenje EU digitalne Covid potvrde ili odgovarajućeg dokaza o preboljenju ili testiranju.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije