Bioprognoza loše

Tijekom srijede, 15. svibnja biometeorološke prilike će se pogoršavati, pa će se pojaviti tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika. Očekuje se glavobolja, bolovi na mjestima ranijih ozljeda i kod reumatičara, poteškoće sa snom. Povećanje tegoba mogu očekivati i ostali kronični bolesnici. U većem dijelu zemlje će koncentracija peludi drveća biti visoka. Koncentracija peludi trava bit će visoka u središnjem, umjerena u istočnom dijelu zemlje i na širem području južnog Jadrana. Na Jadranu će koncentracija peludi korova biti visoka.

I u četvrtak, 16. svibnja nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovat će tegobe meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Zbog moguće smanjene koncentracije treba obratiti veću pažnju u prometu i radu, a mnogi će biti razdražljivi i patiti od glavobolje i nesanice. Zbog pojačanih tegoba kroničnim bolesnicima se preporuča izbjegavanje većih napora. Koncentracija peludi trava bit ce visoka u središnjem, umjerena u istočnom dijelu zemlje i na širem području južnog Jadrana. Na Jadranu ce koncentracija peludi korova biti visoka s dominacijom peludi crkvine.

Razdoblje nepovoljnog vremenskog utjecaja na ljude nastavlja se i u petak, 17. svibnja, pa se kod meteoropata i kroničnih bolesnika očekuju pojačane tegobe. Zbog pojačane osjetljivosti preporuča se izbjegavanje većih tjelesnih opterećenja i stresa. U središnjem dijelu zemlje će koncentracija peludi trava biti visoka, a umjerena na širem području istočnog dijela zemlje i južnom Jadranu. Na Jadranu ce i dalje koncentracija peludi korova biti visoka s dominacijom peludi crkvine.

Biometeorološku i peludnu prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.