U napadima na dvije postaje moskovske podzemne željeznice u jutarnjim satima što su ih počinile dvije žene samobojice, vjerojatno povezane s islamskim teroristima iz sjevernog Kavkaza, najmanje 37 osoba je ubijeno, a 102 su ranjene.

U ime NATO-a oštro osuđujem današnje terorističke napade na Moskvu. Ne može biti opravdanja za takvu vrst napada na nedužne civile“, rekao je Rasmussen u priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Rasmussen je uputio sućut obiteljima žrtava i poželio brz oporavak brojnim ranjenima te poručio da “je NATO odlučan surađivati s Rusijom u borbi protiv međunarodnog terorizma”.

Moskva doživljava NATO kao prijetnju vlastitoj sigurnosti jer se učlanjenjem novih članica iz bivšeg istočnog bloka Savez dopire do granica Rusije, no u subotu je Rasmussen pozvao Moskvu na zajednički razvoj protubalističkog raketnog sustava čime bi dva bivša neprijatelja iz doba Hladnoga rata gradila i jačala povjerenje.

Američki predsjednik Barack Obama u priopćenju je uputio izraze sućuti ruskome narodu i poručio da američki narod stoji uz njega ujedinjene u protivljenju nasilnome ekstremizmu i terorističkim napadima “ispunjenima mržnjom“.

Napade je osudio i vrh Europske unije.

Ljudi imaju pravo osjećati se sigurnima u obavljanju svakodnevnih zadaća: ne smijemo dopustiti da nasilje prevlada nad slobodom i demokracijom“, poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u porukama ruskome predsjedniku Dmitriju Medvedevu i premijeru Vladimiru Putinu.

Odvojene poruke kojima osuđuju zločinačke napade uputila je i Catherine Ashton, zadužena za vanjske poslove i sigurnost EU te predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek, kao i španjolska vlada koja ovih šest mjeseci predsjeda Unijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je tim “stravičnim događajem“, a osobito “šokantnim drži što su napadi počinjeni u samome središtu Moskve“, prenijela je agencija dpa i dodala da je Merkel uputila sućut ruskome predsjedniku Dmitriju Medvedevu i obitelji žrtava.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osudio je “odvratne” i “kukavičke” napade te u priopćenju rekao da “je Francuska solidarna s Rusijom u toj tragičnoj kušnji“.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski “najoštrije” je osudio atentate te izrazio “solidarnost” s ruskim predsjednikom Medvedevom i poručio da “ti tragični događaji potvrđuju potrebu suradnje u okviru velike protuterorističke koalicije” za dobrobit cijele međunarodne zajednice“.

(Hina)