Mjesni odbor Hartera, zajednica u nastajanju koja stoji iza projekta “Kvartera” što se tijekom 2020. odvijao na području zone bivše tvornice papira kao dio projekta Rijeka 2020 – EPK, izdao je prvi broj svog glasila “Naš list”.

Naziv lista preuzet je od glasila radnika Tvornice papira Rijeka na koji podsjeća i dizajnom, format je novinski, a sadržaj su 32 strane posvećene recentnim događanjima koja su obilježila područje Vodovodne i Ružićeve ulice te zone bivše riječke tvornice papira.

Niz autora o cijelom nizu tema

“Naš list” pored ostalog donosi tekstove Matthiasa Müllera-Wieferiga, ravnatelja Goethe-instituta Kroatien o njihovoj ulozi u projektu Kvartera, zatim tekst bivšeg “trećemajca” Miljenka Mrvčića o povijesti zone Hartere, prilog koordinatora programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 Renata Stankovića o važnosti sudioničkih projekata za Rijeku, osvrt Kaje Pogačar iz organizacije City toolbox o važnosti urbanog bicikliranja, komentar Miodraga Kuča iz berlinskog Centra Zk/U na nove urbane aktivističke tendencije, osvrt povjesničara Marka Smoljana na osnovne značajke zone Hartere danas, tekst Ivane Keller iz Tranzicijske inicijative Rijeka o njihovoj ulozi na projektu, rezime Mladena Mladenovića iz iste organizacije događanja oko Biciklističke kritične mase Rijeka, tekst Aleksandre Deluke Tibljaš o iskustvu treninga Torpedo Runnersa u Harteri te osvrt Davora Jugovca iz Skateboard Kluba Kvarner o povijesti njihovog djelovanja u Harteri.

“Naš list” donosi i komunalna i druga zapažanja iz zone, intervjue s Dragom Stojanovićem – harterskim bravarom “Balthazarom” – i Mirjanom Grozdanić iz kultnog Caffe bara “Skradin”. Tu je i karta zone s njenim značajkama i urbanističkim izazovima, pregled intervencija koje su nastale tijekom projekta, osvrt na “nošenje” projekta s koronom, prezentacija tzv. Ćakule i Kvarterskog rječnika, te nekoliko inspirativnih tekstova preuzetih iz originalnog “Našeg lista”. Dakako, tu su i nezaobilazna križaljka, horoskop i recepti.

Izdavanje “Našeg lista” podržao je Goethe-institut Kroatien, a osim u javnim prostorima poput muzeja, izložbenih prostora, knjižnica i infocentara, moći će ga se nabaviti i na Korzu ispred Radio Rijeke, i to u srijedu 23. 12. od 11 do 13 sati kad će imati i svojevrsnu promociju. Stanovnicima Vodovodne i Ružićeve ulice bit će dostavljen u poštanske sandučiće.